Flera stora taxiproblem åtgärdas - ett återstår
Kolumn till ABL (arbetarbladet.fi), 18.3.2021:
Regeringen Marins arbete med att korrigera bristerna som uppstod i senaste taxireformen framskrider. Kommunikationsutskottets betänkande är klart och säger tydligt att propositionen innebär klara förbättringar för tryggheten och för arbetet mot grå ekonomi samtidigt som förnyelsearbetet måste fortsätta, framför allt för att öka tillgängligheten.
De ändringar som föreslås i propositionen ökar tryggheten, minskar den gråa ekonomin och stärker tydligheten i prissättningen. Men en målsättning som ännu kräver lagändringar för att uppnås gäller alltså tillgängligheten, något som kommunikationsutskottet tar starkt fasta på i sitt betänkande.
Frågan har varit en av de största och viktigaste på kommunikationsutskottets bord sedan oktober. I veckan kom vi i mål med ett betänkande som föreslår att propositionen godkänns med en del ändringar och ett par uttalanden.
Låt oss börja med behovet fast det är vida känt: Berners taxireform fick just de negativa följder som oppositionen varnade för men som regeringen Sipilä och till och med en högerdel av dåvarande oppositionen blundade för.
Undersökningar visar svart på vitt att den grå ekonomin ökat och att tilliten till taxitrafiken minskat, att prisutvecklingen varit dålig och tillgängligheten försämrats. Det är nämligen inte så som en del på högerkanten tänker att “marknadens osynliga hand” alltid för allting i bästa tänkbara riktning bara allt är avreglerat.
Det ligger tvärtom i allas intresse att det finns regler som är tydliga och rättvisa, som ställer krav och ingjuter stabilitet.
Jag sade redan under kampanjen till riksdagsvalet 2019 att jag ärligt talat inte vet hur ett perfekt taxisystem ser ut, men att det gamla med sina brister var bättre. Då marknaden väl öppnats som den gjort kan vi inte bara backa bandet och återgå till det som var. Vi måste steg för steg utveckla existerande lagstiftning i rätt riktning. Det ser vi nu en bra början på.
Propositionen överensstämmer förstås med regeringsprogrammet. Helt konkret handlar förbättringarna bland annat om:
Mer reglering av all information som samlas in för skatteövervakning och arbete mot grå ekonomi.
Krav på FO-nummer.
Alla taxibilar måste i fortsättningen använda taxameter, med undantag för de fall där transporten har fast pris.
Taxichaufförernas prov och hur det arrangeras, samt frivillig utbildning för arbete med människor med särskilda behov.
De som bevisligen fuskat i prov utestängs ett halvt år.
Skyldighet att under taxiresor ha med taxitrafiktillstånd och andra centrala dokument.
Tydliga regler om krav på taxiskylt, vilket underlättar både övervakningen och underlättar för kunderna.
Kraven på prissättningen preciseras så att en viss prissättningsstruktur ska tillämpas och priset på en exempelresa ska anges, om priset på taxiskjutsen inte är fast.
Det här är allt sådant som det egentligen är främst konstigt att gick fel från början. Och då sk avi komma ihåg att ännu fler korrigerande åtgärder behövs. Överlag kan konstateras att ett flertal experter som utskottet hört har lyft fram flera utvecklingsönskemål som förutsätter en bredare bedömning och fortsatt beredning.
Och kommunikationsutskottet betonar att redan de ändringar som nu föreslås måste kombineras med effektiverad övervakning för att ha tillräcklig inverkan.
Utskottet betonar också vikten av chaufförernas tillräckliga språkkunskaper i finska och/eller svenska i sin färdkost till lagens implementering.
Så till kritiken.
Utskottets första uttalande gäller ett stort problem som ännu kvarstår, och som det är en viss besvikelse att inte kan åtgärdas redan i detta skede. Det gäller tillgängligheten som försämrades markant på många håll då regeringen Sipilä avreglerade taximarknaden okontrollerat. Speciellt glesbebygda områden har lidit av reformen.
Vårt förslag till uttalande om detta är skarpt och nödvändigt:
“Riksdagen förutsätter att statsrådet utvärderar och utan dröjsmål förverkligar alla lagstiftnings- och andra åtgärder, vilka behövs för att förbättra taxitjänsternas tillgänglighet på olika områden.” [Min egen översättning i väntan på riksdagens]
Det andra uttalandet gäller taxiskjutsar som inte regleras av den lag som denna aktuella proposition gäller, nämligen offentligt stödda skjutsar som till exempel FPA- och skolskjutsar. Dessa påverkar ändå helheten, varpå utskottet föreslår ett uttalande om att riksdagen ber statsrådet skrida till handling även vad gäller denna bit av helheten.
Utskottets ordförande Suna Kymäläinen sade i veckan att utskottet är redo att även i fortsättningen aktivt vara med i förnyandet av lagstiftning som berör taxitrafiken och efterlyste även sådana lagändringar som bör komma från social- och hälsovårdsministeriet.
Summa summarum: Saken går vidare till plenum för behandling och godkännande varefter mycket korrigeras, men mycket förnyelsearbete kvarstår ännu därefter.
Utskottet föreslår bland annat att det utvecklas ett system där information om taxiskjutsar förmedlas automatiskt direkt till Skatteverket. Därtill måste lagstiftningen följas upp och dess inverkan utvärderas. En förbättring med tanke på tillgängligheten är att myndigheterna nu kommer få mer information och bättre kunna kartlägga behovet av att stärka tillgängligheten.
Kampen fortsätter!
Johan Kvarnström