Ödmjukhet i osäkra tider

Kolumn i tidningen Västra Nyland 23.12.2021.


Jultiden väcker ofta känslor och stämmer till eftertanke. Jag tänker spontant på nyckelord som tacksamhet, hopp, medkänsla och gemenskap. Då jag samlar mina tankar vill jag försöka förstå också den destruktiva ilska som finns där ute; som bland annat söker sig till min inkorg med hat, hot, desinformation eller bara osakliga beskyllningar.


Ilskan vräker in i vågor som följer aktuella frågor, speciellt sådant som corona, EU och klimatförändringarna. Jag tror hatet har en grogrund i rädsla och en oro som uppstår då stora förändringar sker väldigt snabbt. Osäkerhet och försvarsmekanismer samspelar på ett sätt som skadar den konstruktiva anda som borde finnas med även då vi är oeniga. Det har gått så långt att jag blir överraskad de gånger jag får artiga och sakliga brev av någon som har helt annan uppfattning. Den sakliga och nödvändiga kritiken lider i takt med konspirationsteoriernas spridning.


Polariseringen ökar av flera skäl. Ett kan vara det uppskruvade tempot som stjäl tid från sann reflexion. Ett annat kan vara att det som gör oss upprörda gynnas av algoritmer och digital klicklogik och således får synlighet. Detta är en anledning till bubblor på sociala medier och till att det exempelvis knappt blev rubriker då vi i riksdagen nyligen godkände familjeledighetsreformen. Saken berör väldigt många och kan påverka hela vår samhällskultur långsiktigt. Men istället blev det ännu mer om statsministerns nattklubbsbesök. En del tidningar som nog skrivit om lagförslaget ägnade inte någon energi åt att följa upp reformens behandling i riksdagen. Kontinuiteten hackar då drevet går.


Det vore också viktigt med uppföljningar om exempelvis situationen i Afghanistan och läget vid gränsen mellan Belarus och Polen. Mediaskuggan faller snabbt över även de mest intensivt följda kriserna. Men människorna finns kvar. Hur har de det? Nådde hjälpen fram?

Den utdragna konflikten i Jemen är ett av de mest sorgliga exempel på en kris som negligeras. I år dör i medeltal ett barn var nionde minut där i de direkta eller indirekta följderna av kriget. Vi ska inte ställa problem och lidanden mot varandra. Men en påminnelse om proportioner och perspektiv kan vara på sin plats.


Det är förståeligt att många nu känner stor frustration då pandemin inte stoppats av vaccin på det sätt som vi hade förhoppningar om. Julen står för dörren i en osäkrare tid än vi trodde. Högtiden kan komma lägligt. Den hedniska traditionen handlade om fred och att blicka framåt med tillförsikt. Och det kristna budskapets ödmjukhet kan nu vara stärkande för många. Gud som en människa, en hjälplös bebis som med Svenska kyrkans ord “kommer till oss utan makt för att visa oss att vi kan välja att älska.“


Det behövs i dessa tider. Detsamma gäller de bevingade ord som tillskrivs den skotska författaren Ian Maclaren: “Var alltid snäll, för alla du möter kämpar en hård kamp som du inte har en aning om.” Märk väl: alla. Med dessa ord vill jag önska dig God Jul och Gott nytt år!


Johan Kvarnström


Johan Kvarnström