al-Taee, Tuomioja och Kvarnström: I hela samhällets intresse att på ett konkret och medmänskligt sätt ta itu med papperslösheten
Inrikesministeriet har utrett olika alternativ för att finna en lösning för dem som länge varit i Finland utan uppehållstillstånd. I utredningen har man utrett under vilka förutsättningar en del personers vistelse i Finland kunde motiveras och legaliseras samt hur processen kunde gå till. En betydande del av förslagen bygger på att ge en rätt att stanna i landet till de som sökt asyl före utgången av 2016 och som ännu är utan uppehållstillstånd.
Syftet med uppehållstillstånd är att förhindra en situation där människor lever olagligt i landet och står utanför hälso- och sjukvården och andra tjänster. Till exempel i Sverige, Norge, Tyskland och Irland har man kommit fram till eller håller på att komma fram till motsvarande lösningar. En smidigare praxis vid beviljande av främlingspass främjar i sin tur möjligheter att få ett arbetsbaserat uppehållstillstånd.
SDP:s och Centerns ledamöter i förvaltningsutskottet har i ett gemensamt pressmeddelande meddelat om att inrikesministeriets färska utredning om beviljande av uppehållstillstånd inte är i linje med regeringsprogrammet och att en engångslegalisering som åtgärd kan sporra till olaglig vistelse i landet.
Inom det socialdemokratiska partiet finns också andra åsikter. Vi undertecknade anser att bakgrunden till utredningen är en genuin strävan att i enlighet med regeringsprogrammets föresatser lösa problemen med den dramatiska ökningen av papperslösa som uppstod efter 2015. År 2015 kom asylsökande till Finland från länder som inte är villiga att ta emot sina medborgare. Dessa människor har nu flera år hamnat i en sådan situation där man inte får stanna och inte kan återvända. Hundratals av dem är barn.
Med tanke på SDP:s värdeord som solidaritet är det logiskt att vi tar hand om dessa familjer och ger dem möjlighet att bygga upp sina liv tryggt i vårt land. En del av de barn som fötts i Finland är i skolåldern nästa höst – det är helt orimligt att tänka sig att de inte får möjlighet till en enhetlig skolväg.
Situationen är också svår för dem som t.ex. kommit ensamma och alla de som blivit utan tillstånd. Över huvud taget är situationen för dem som länge varit papperslösa en utmaning för hela det finländska samhällets säkerhet. Många människors hälsa eller mentala hälsa har kollapsat helt och hållet utan tillgång till ordentliga tjänster.
Påstående att utredningen inte är i linje med regeringsprogrammet stämmer inte enligt oss undertecknade. Både att papperslösheten ska förhindras och att tillståndspraxis ska förenklas har skrivits in i regeringsprogrammet.
Även om utvisning onekligen utgör en del av asylsystemet, måste SDP kunna se situationen för de människor som berörs på ett solidariskt och medmänskligt sätt. De kommer från länder som inte är villiga att ta emot sina medborgare. Den grupp på cirka 3 000 personer som avses i utredningen består av personer som redan integrerats, lärt sig språket och bildat familj och nätverk.
Vi undertecknade ser för vår del att inrikesministeriets utredning är en praktisk, mänsklig och solidarisk lösning som är i linje med regeringsprogrammet och som stämmer överens med vårt partis värderingar.
Helsingfors 10.2.2022
Riksdagsledamot Hussein al-Taee
Riksdagsledamot Erkki Tuomioja
Riksdagsledamot Johan Kvarnström
Inrikesministeriets utredning: