Kaikki tuki työtaistelijoille! Allt stöd till strejken!
(På svenska längre ner)
Näyttää kyllä ilmiselvästi siltä että sovintoehdotus ei olisi ollut riittävä kompromissiesitys. Palkansaajajärjestöjen esittämiä erillisiä, monivuotisia ja tarpeellisia palkkaohjelmia esitys ei sisältänyt.
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n mielestä Tehyn ja SuPerin neuvotteluissa esittämät palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä. Tämä on totta vain yhdestä näkökulmasta. Samalla on nimittäin niin että nykytilanteen jatkuminen suhteellisesti matalilla palkoilla ja huonoilla työehdoilla on kestämätöntä koko yhteiskunnalle.
Se on epäoikeudenmukaista, ja lisää hoitajapulaa entisestään tilanteessa jossa tarvitsemme jatkuvasti lisää hyvinvoivaa henkilökuntaa hoitoalalla, joka on joutunut erityisen koville koronapandemian takia. Ja sekään kriisi ei ole ohi. Sen olisi pitänyt muistuttaa meitä kaikkia siitä, miten tärkeää työtä hoitajat tekevät. He ansaitsevat parempaa!
Asian ydin: Ilman selkeää parannusta koko yhteiskuntamme hyvinvointi on asetettu vaaraan.
Minun ryhmätoverini ovat kommentoineet tilannetta viisaasti:
“Todellisuudessa nyt hoitajat taistelevat koko Suomen tulevaisuuden puolesta. Ilman hyvinvoivia kuntatyöntekijöitä, ei ole hyvinvointiakaan.”
- Hussein Al-Taee (SDP)
“Pienipalkkaiset julkisen sektorin työntekijät ovat ansainneet palkkansa - ja palkankorotuksensa. [...] SDP kannattaa edelleen työmarkkinoilla kolmikantaista sopimista, jossa valtio on mukana työntekijöiden ja työnantajien edustajien kanssa. Tällöin voitaisiin edistää pienipalkkaisten alojen palkkausta sopimalla palkka-tasa-arvo-ohjelmasta tai tasa-arvoeristä. Työnantajien vetäydyttyä kolmikannasta tämä on kuitenkin mahdotonta. Toivottavasti kolmikantaan päästään muodossa tai toisessa takaisin ja pienipalkkaisten, usein naisvaltaisten tilannetta parantamaan.”
- Matias Mäkynen (SDP)
Usein sanotaan että valtion ja poliitikkojen ei pitäisi sekaantua työmarkkinaneuvotteluihin. Meidän pitää kuitenkin tehdä kaikkemme ja kantaa vastuumme, etsiä keinoja joilla me voimme auttaa alan työntekijöitä, joko rahoituksen tai lakimuutoksien kautta.
Taistelu jatkuu!
INGA APRILSKÄMT IDAG
Det förefaller uppenbart att förslaget som arbetstagarsidan förkastade inte var en tillräcklig kompromiss. Löntagarsidans föreslagna och absolut nödvändiga löneprogram fanns inte med.
Arbetsgivarsidan framför att kraven på lönekraven vore ohållbara för offentliga sektorns ekonomi. Det här är sant bara ur ett perspektiv. Samtidigt är det nämligen så att om vi fortsätter som förr, med måttliga löneförhöjningar som inte åtgärdar grundproblemet och med för långsamma förbättringar av arbetsvillkoren så blir situationen fullständigt ohållbar för hela samhället.
Det är dels orättvist, dels ökar det vårdarbristen ytterligare i en situation där många redan väljer bort yrket även om de har rätt utbildning, eller så väljer de att arbeta inom vården i till exempel Sverige eller Norge istället - samtidigt som vårdbehovet ökar av bland anant demografiska skäl. Lägg till att coronapandemin har tärt hårt på vårdpersonalens krafter, plus än en gång visat hur otroligt viktigt och livsavgörande arbete det handlar om. Och den krisen är ingalunda över.
En del säger att det just på grund av pågående kriser är fel att strejka. Jag anser att kriserna visar att strejken är berättigad, att vårdarna inte bara förtjänar bättre, utan behöver bättre förutsättningar för att orka med jobbet, vilket är hela samhällets gemensamma angelägenhet, i hela nationens intresse. Utan en klar förbättring, ett historiskt vägskäl i denna fråga, så äventyras vår välfärd.
Det sägs ofta att staten och politiker inte ska blanda sig i arbetsmarknadsförhandlingar. Det stämmer i stort så länge vi inte har trepartssamarbete. Ett sådant är vi i SDP för. Men det går inte så länge arbetsgivarsidan inte är med.
Vi behöver ändå aktivt axla ansvar genom resursering och lagstiftning för att stödja vårdsektorns personal. Det här har gjorts och görs, men det har inte gett tillräckligt resultat än, inte för att gynna en överenskommelse på arbetsmarknadssidan om rejäla löneförhöjningar.
Kom inte och säg att vårdarna minsann tjänar tillräckligt bra då tilläggen beaktas. De finns faktiskt för sådant som skadar arbetstagarens hälsa, som skiftesarbete.
Nu fullt stöd till strejken! Ett bättre kompromissförslag är ett naturligt nästa steg i den akuta krisen, på sikt behövs en återgång till trepartssamarbete och en gemensam syn på hur vi löser problemet aktivt, inte strategiskt på lång sikt, utan med konkreta steg varje år.
Inga aprilskämt idag.
Kampen fortsätter!