SDP:n Kvarnström: Opintolainat käyvät kalliiksi opiskelijoille - tukijärjestelmää on tarkasteltava

Opiskelijoiden tulot ovat viime vaalikauden jälkeen muuttuneet lainapohjaisemmiksi, mikä on erityisen ongelmallista korkojen noustessa, sanoo Johan Kvarnström (SDP), ja korostaa, että opiskelijat tarvitsevat apua nyt, kun taas sosiaaliturvajärjestelmän uudistuksen on edettävä seuraavalla kaudella.

Opiskelijat ovat erityisen haavoittuvassa tilanteessa opintolainojen korkojen noustessa. SDP:n eduskuntaryhmä ei saanut esittää ryhmän kysymystä torstaina kyselytunnilla, mutta Kvarnström haluaa nostaa ryhmän puolesta esiin kysymyksen opiskelijoiden vaikeasta tilanteesta.

- Nousevat hinnat ja korot ovat kuitenkin asia, jotka iskevät nyt monen opiskelijan talouteen. Monet opiskelijat ovat huolissaan toimeentulostaan. Kelan korkoavustuksen tulorajojen nostaminen olisi yksi tapa tukea korkeakouluopiskelijoita, sanoo Kvarnström.

Sosiaaliturvan lisäksi on tärkeää panostaa koulutukseen kaikilla tasoilla, mikä edistää kasvua ja työllisyyttä. Marinin hallituksen linjausta, jossa panostetaan muun muassa oppivelvollisuuden laajentamiseen, toisen asteen maksuttomaan koulutukseen, kaikkien ja pienempien ryhmien subjektiiviseen oikeuteen kokopäiväiseen päivähoitoon, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoituksen lisäämiseen ja ammatillisen koulutuksen lisäresursseihin, on seurattava jatkuvat panostukset ja jatkuva kehittämistyö.

- Talous vaatii sopeutusta, mutta koulutukseen ja opiskelijoiden hyvinvointiin panostaminen on ilman muuta järkevää tulevaisuuden investointia, sanoo Johan Kvarnström.

Johan Kvarnström