Vår krishanteringsförmåga stärks genom hållbart samarbete – inte flera upphandlingar

Vår krishanteringsförmåga stärks genom hållbart samarbete – inte flera upphandlingar

Bestämmelserna kring försörjningsberedskap borde beaktas i allt beslutsfattande – men tycks ibland glömmas bort då besluten fattas. Det finns det bra exempel på inom Västra Nylands välfärdsområde. 

I sin utvärdering av verksamheten år 2021 tog välfärdsområdets revisionsnämnd särskilt fasta på den så kallade in house-verksamheten, dit till exempel sjukvårdens måltidstjänster hör. Dessa tjänster ägs av välfärdsområdet och behöver inte köpas genom upphandling. Trots det vill revisionsnämnden främja marknadsmässig verksamhet.  

Utnyttjandet av marknaden kommer också att diskuteras i vår kommande regerings linjedragningar. Bakgrunden till det är bland annat experters förslag till Finansministeriet. När förslagen utvärderas måste ändå verksamheten som helhet beaktas, där samarbete ger en kostnadseffektiv och smidig service.  

Utkontraktering av stödtjänster ger inte de bästa resultaten, sett till helheten och tjänsternas kvalitet. Upphandling av verksamheten försvagar också välfärdsområdets beredskap att sköta sin service vid störningssituationer. Till exempel måltidstjänster måste beaktas i beredskapsplaneringen, utifrån de nationella riktlinjerna för kritiska tjänster. 

Alla partier delar oron över välfärdsområdenas och kommunernas ekonomiska situation. Tyvärr glöms den oron bort i upphandlingsbeslut. Så gick det också i Västra Nylands välfärdsområde, där välfärdsområdesstyrelsens högermajoritet har beslutat upphandla all måltidsservice inom välfärdsområdet. Beslutet, som lyckligtvis inte är slutgiligt ännu, är radikalt, ett hot mot arbetstagarna. Det innebär också slutet på gott samarbete som gjorts inom HUS. Välfärdsområdet får inte äventyra krisberedskap och fungerande verksamhetsmodeller på detta sätt. Vi socialdemokrater värnar om att hålla måltidstjänsterna i egen produktion till största del, med komplettering av köptjänster där det är vettigt.

 

Johan Kvarnström (SDP), riksdagsledamot och riksdagsvalskandidat, Nyland 

Johanna Värmälä (SDP), ledamot i Västra Nylands välfärdsområdesfullmäktige, riksdagsvalskandidat

Johan Kvarnström