Insändare i VN: Ris och ros till regeringens vårdpolitik

VÄSTRA NYLAND 5.9.2023

Ris och ros till regeringens vårdpolitik


Det händer att SFP i regeringsställning inte står för regeringsbeslut. Det senaste exemplet är Henrik Wickströms kolumn i VN 1.9 där han inte står bakom vårdreformen som gjordes förra perioden trots att SFP var med och godkände den. Wickström var partiets vice ordförande, men istället för att stå för beslutet så skriver han att “SFP var med i regeringen och varnade om detta”.

Faktum är att SFP var med i regeringen och godkände den kompromiss som blev riksdagens beslut. Det går inte att både äta kakan och ha den kvar.


Krista Kiuru (SDP) som Wickström vill göra till syndabock för nuläget körde enligt min uppfattning  hårdast av alla ledamöter och ministrar på att bevilja vårdsektorn mer medel, och lyckades lyckligtvis delvis.


Sedan kan vi diskutera om områdesmodellens utjämningsmekanism som snart successivt träder i kraft är rättvis. Min åsikt är att en sådan behövs om vårdservicen ska vara jämlik i hela Finland. Då är det klart att en del resurser styrs från områden med friskare befolkning till områden med större behov. Regeringen Marin justerade modellen i slutet av perioden på ett sätt som i praktiken innebar mer pengar till hela vårdsektorn och gjorde situationen skäligare för sådana områden som förlorar i utjämningen.


Att sedan påstå att högerregeringen inte rör finansieringsmodellen utan endast finansieringsmekanismerna är på gränsen till nyspråk. Orpos regering ändrar finansieringen på ett sätt som innebär 1,4 miljarder euro mindre till sektorn i förhållande till behovet. Regeringen Orpo ska nämligen enligt regeringsprogrammet inte endast stävja kostnadsökningen utan regeringen ska göra det för 1,4 miljarder euro “jämfört med basscenariot för de offentliga finanserna 2023”. Fram till 2031 för 3 miljarder.

Det är enligt mig att ändra finansieringen radikalt.


Trots kritiken ovan vill jag ge Wickström en stor eloge för hans viktiga försvar av närservicen i Västnyland. Min poäng är helt enkelt att mattan dras undan för just den kampen om regeringen samtidigt minskar resurserna till vården i förhållandet till behovet i en tid då det står klart att sektorn snarare behöver tilläggssatsningar i förhållande till behovet.

Mycket avgörande är också arbetslivs- och invandringspolitiken där jag anser att regeringens linje försämrar välfärdssamhället.


Avslutningsvis kan konstateras att det finns också många bra skrivningar om vården i regeringsprogrammet, sådana som jag är säker på att Wickström bidragit starkt till och lyfter på hatten för, sådana som gärna skulle få stå kvar om SFP håller den värdeliberala fanan högt och ger ministrarna Purra och Rydman misstroende och regeringen faller och förhandlingar mellan bl.a. samlingspartiet och SDP kan komma i gång.

En sak vi socialdemokrater dock inte kan godkänna är att skjuta upp och försämra funktionshinderlagen, vilket är första lagförslaget från regeringen som riksdagen börjar debattera idag, tisdagen 5 september.


Johan Kvarnström

Riksdagsledamot (SDP)

Raseborg

Johan Kvarnström