Kvarnström (SDP): Förbudet mot kärnvapen bör bestå då kärnenergilagen förnyas



Kvarnström (SDP): Förbudet mot kärnvapen bör bestå då kärnenergilagen förnyas

PRESSMEDDELANDE 22.1.2024


I debatten om vinterns elpriser har miljöminister Kai Mykkänen (Saml) nämnt regeringens planer på att förnya kärnenergilagen. Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) påminner om att det utöver energifrågan handlar om en av de två lagar som förbjuder kärnvapen i Finland och han efterlyser tydliga besked om att förbudet ska bevaras.


I Finlands anslutning till Nato nämndes inga särskilda villkor om kärnvapen, men kärnvapen på finskt territorium är idag förbjudna enligt kärnenergilagen och strafflagen.

Enligt regeringsprogrammet ska kärnenergilagen ses över senast 2026 för att stödja Finlands konkurrenskraft som investeringsland.

-Det finns lyckligtvis ingenting i regeringsprogrammet om att lagens fjärde paragraf om kärnladdningar ska strykas eller ändras, men frågan måste lyftas eftersom kärnvapen nämns mycket mer positivt i regeringen Orpos program än fallet var för regeringen Rinne och regeringen Marin, säger Kvarnström som hoppas och tror på kontinuitet i Finlands linje i frågan. 

I regeringen Rinne/Marins program står bland annat att “Finland ska arbeta för att förhindra spridningen av massförstörelsevapen” och att “Finland stöder icke-spridningsavtalets ställning i arbetet för kärnvapennedrustning”.

Någonting liknande finns inte med i regeringen Orpos program. Där nämns kärnvapen endast så här:

“Finland deltar i Natos insatser, internationella övningar och arbetsgrupper, inklusive planeringsgruppen för kärnvapenfrågor. Finland stärker sin kompetens i frågor som gäller kärnvapen.”

-Skillnaden är markant och förklaras inte endast av regeringssammansättningen utan också av det förändrade säkerhetspolitiska läget och Natoanslutningen. Kärnvapen utgör ett stort hot mot mänskligheten. Det är ett oroväckande trendbrott att satsningar på kärnvapen ökar i världen. Finland kan bidra till säkerheten genom att hålla fast vid nuvarande linjedragning och lagstiftning i frågan, säger Kvarnström.


Johan Kvarnström