Nu räcker det! Inga fler förlossningsavdelningar får stängas av sparkrav



För länge sedan var dödligheten relativt stor både bland nyfödda och föderskor. Med tiden blev förlossningarna allt tryggare och dödligheten sjönk. Den medicinska utvecklingen gick framåt. Sjukhusena blev mer avancerade och patientsäkerheten stärktes. Att förlossningsavdelningar centraliserades var till en början en del av denna utveckling, men sedan fortsatte centraliseringarna av ett helt annat skäl. Centraliseringarna fortsatte på grund av sparkrav. Under min livstid har antalet förlossningsavdelningar i Finland halverats. Det är en enorm förändring som har lett till att antalet förlossningar som ofrivilligt sker utanför sjukhus har ökat.



Att centralisera i patientsäkerhetens namn är inte längre trovärdigt. Numera är de mindre enheterna inte längre speciellt små och de är inte otrygga. Däremot börjar längre avstånd utgöra en risk i sig och äventyra patientsäkerheten. Det är inte tryggare att föda i bilen än på ett medelstort sjukhus. Att föda i en ambulans är inte någons önskemål.



Det senaste exemplet gäller förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus. HUS-styrelsen fattade på måndagen den 6 maj det sorgliga beslutet att stänga denna omtyckta och hyllade avdelning, framför allt som en sparåtgärd. Det stod redan tidigare klart att förlossningsavdelningen skulle vara stängd över sommaren genom ett tjänstemannabeslut som motiverades med bristen på anestesiologer. Chefsläkaren vid sjukhuset gick dock ut och sade att det hade varit möjligt att hålla förlossningsavdelningen i gång under sommaren (vastranyland.fi 3.5.2024).



Det är ett faktum att vården är underfinansierad och att det råder brist på specialiserad arbetskraft. SDP vill åtgärda bägge sakerna. Men även om det inte skulle ske så borde förlossningsavdelningar skonas. De borde prioriteras. De borde inte längre bli färre, i varje fall inte på grund av hur vi prioriterar med pengar i det här landet. 



Genom att stänga förlossningsavdelningarna ökar trycket på de som blir kvar markant. Pressen och stressen blir allt hårdare för vårdpersonalen. Personalbristen förvärras. Den totala mängden barnmorskor i arbete minskar. Alla från Lojo kommer nämligen inte att byta arbetsplats till Esbo eller Helsingfors. Alla barnmorskor som arbetade på förlossningsavdelningen i Ekenäs som lades ned genom ett beslut år 2009 flyttade inte heller till andra enheter inom HUS.



Ett problem i sammanhanget är att varje enskild nedläggning diskuteras mycket i den region som berörs. Men alltför sällan diskuteras den stora bilden och den utveckling som skett över längre tid. Därför lämnade jag i våras in ett debattinitiativ i riksdagen om förlossningsavdelningarnas framtid. Jag har inte fått svar från talmännen om frågan tas till behandling i plenum. I vilket fall som helst borde saken få den stora uppmärksamhet som den förtjänar. Det handlar när allt kommer omkring om det viktigaste i livet.



Vi måste över partigränserna enas om att freda alla återstående förlossningsavdelningar så länge antalet förlossningar inte sjunker till en väldigt låg nivå eller personalbristen är omöjlig att lösa. Så var inte fallet i Lojo, den enda förlossningsavdelningen i Nyland med Baby friendly-certifikat. Tacken för ett fint arbete för amning och för att förebygga förlossningsrädslor? En nedstängning. 



Centraliseringar av förlossningsavdelningar har redan gått för långt. Det går kanske inte att reparera skadan, men vi måste nu se till att det blir ett stopp på eländet en gång för alla.



Som det sägs: om män födde barn skulle det finnas en förlossningsavdelning på varje ort.



Johan Kvarnström

Riksdagsledamot (SDP)

Raseborg



Johan Kvarnström