Upp till kamp mot nedskärningar i vården
Upp till kamp mot nedskärningar i vården
Västra Nyland 20.9.2024
Hösten inleds dystert inom vården. Nattjouren vid Raseborgs sjukhus har stängt, HUS har bestämt att Lojo BB ska stänga redan i december och regeringen Orpo har bestämt att Salo sjukhus mister nattjouren och därmed försvagas markant.
Därtill har vi regeringens beslut om nästa års statsbudget med flera nedskärningar riktade mot social- och hälsovårdssektorn, inklusive ett hårt slag mot tredje sektorns ack så viktiga förebyggande arbete. Dessutom får utkastet till den nya lagen om funktionshinderservice skoningslös kritik. ”De föreslagna ändringarna kommer i praktiken att leda till att funktionshinderlagen blir en sparlag” skriver FDUV i ett utlåtande. Just för att allt detta är så nedslående är det upp till kamp som gäller! Press på regeringen är ett sätt, vårens val ett annat.
Likväl talar vi om det just nu närmaste sjukhuset med nattjour från västra Raseborg.
Det ligger en grym orättvisa i att HUS-cheferna får höga bonusar samtidigt som det allra heligaste inom sjukhusnätet - alltså vår närmaste förlossningsavdelning - stängs. Det är en principfråga som förstör tilliten till systemet. Sommarstängningen av Lojo BB borde utvärderas grundligt innan ett stängningsbeslut. Stängningen motiverades med patientsäkerhet, men minst ett barn från en familj som hade haft närmare till Lojo föddes i ett parkeringshus i Esbo (Svenska Yle 29.8.2024). Det allvarliga läget understryks av faktumet att HUS också samarbetsförhandlar för att spara 50 miljoner euro.
Att Salo sjukhus nästa höst mister bland annat nattjouren är en fråga som fått förvånansvärt lite utrymme i den västnyländska debatten. Det är förståeligt på så sätt att sjukhuset hör till ett annat välfärdsområde. Likväl talar vi om det just nu närmaste sjukhuset med nattjour från västra Raseborg.
För Raseborgs sjukhus del vet vi nu att det så kallade ”kompetenscentret” inte blev en räddning. Inte heller lagens teoretiska möjliggörande av lov för nattjour. Så länge vården är underfinansierad och fortsätter drabbas av nedskärningar kommer närservicen att lida.
Regeringen borde skrida till åtgärder i och med att kostnadsökningen varit exceptionell den här perioden. Det gör man i och för sig, men tvärtom. Istället för att skrida till undsättning riktas fler nedskärningar mot sektorn. Det enda argumentet högern viftar med är att finansieringen i absoluta tal ökar, men i förhållande till behovet minskar den och lagstiftningensvägen försämras rätten till vård.
Vårdardimensioneringen justeras nedåt och vårdgarantin urvattnas helt. Att dessutom skära 80 miljoner euro från tredje sektorn är kortsiktigt. Detta görs samtidigt som regeringen väljer att nästa år satsa 70 miljoner euro på FPA-ersättningar, vilket hittills bevisligen inte fungerar utan blivit som ett rent stöd till vårdbusiness och välbärgade. Det här kommer SDP att rösta emot i riksdagen i december. Innan dess presenterar vi vårt alternativ för att i det nya läget anpassa ekonomin mer rättvist.
Johan Kvarnström, Riksdagsledamot (SDP), Raseborg