Ratkaisuehdotuksia
Kvarnströmin kanta
Etelä-Uusimaa
Tammikuu 2025
Ratkaisuehdotuksia
Elämme kummallisia aikoja. Viime vuosi oli mittaushistorian kuumin, ja ilmastonmuutoksen seuraukset ovat yhä katastrofaalisempia. Tästä huolimatta Donald Trump toteuttaa iskulauseensa ”drill, baby, drill”, mikä tähtää fossiilisten polttoaineiden lisäämiseen. Yhdysvaltojen ero Pariisin ilmastosopimuksesta on kova takaisku koko maailmalle.
Jos hänen uhkauksensa tullien käyttöönotosta toteutuu, talous kärsii monissa maissa. Lisäksi on kulttuurinen haaste, että Yhdysvalloilla on jälleen presidentti, joka käyttää provokatiivista ja sopimatonta puhetta häiriötekijänä ja rikkoo säädyllisyyden rajoja.
Mitä näissä olosuhteissa voi tehdä? On pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. ”When they go low, we go high”, kuten Michelle Obama sanoi.
Aikamme tarvitsee asiallista keskustelua ja rohkeita aloitteita rakentavassa hengessä. Kovaakin kritiikkiä tarvitaan, kun tapahtuu jotakin moraalitonta, mutta sen ei tarvitse- eikä pidä - sisältää henkilökohtaisia hyökkäyksiä ja epäinhimillistä kielenkäyttöä.
Yksi tärkeä asia, mitä me kaikki voimme tehdä, on aktivoitua. Aktiivisuus nimittäin synnyttää toivoa.
Länsi-Uudellamaalla voimme olla iloisia siitä, että panostukset Rantarataan jatkuvat ja että Hanko–Hyvinkää-radan sähköistämisen myötä myös tavarajunat kulkevat pian sähkövetureilla. Tämä parantaa kapasiteettia merkittävästi ja on hyvä uutinen koko alueelle.
On myös ilahduttavaa ja tärkeää, että valtatie 25:n kehittämistyö järjestetään entistä paremmin ja että käytössämme on yhä parempaa tausta-aineistoa, joka tukee asiaamme. Vaikka eduskunnassa joulukuussa tekemääni talousarvioaloitetta valtatie 25:n parantamiseksi Meltolan ja Mustion kohdalla ei hyväksytty, sai se tukea yli puoluerajojen. Tämä lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.
Liikenteen osalta oli valitettavaa, että eduskunta hyväksyi rahoitusvaltuudet Länsiradalle, eli ns. "tunnin junalle". Kukaan hallituspuolueiden kansanedustajista ei äänestänyt sitä vastaan, vaikka useat heistä ovat esittäneet kovaa kritiikkiä hanketta kohtaan julkisuudessa. Nyt voimme vain toivoa, että hanke kaatuu siihen, että asianosaiset kunnat ja valtio eivät pääse yksimielisyyteen kustannusten jakamisesta.
Terveydenhuollon muutokset, eli heikennykset, ovat tietenkin surullisia alueellemme. Lohjan synnytysosaston sulkeminen oli virhe. On tuomittavaa, että terveydenhuoltoon annetaan niin vähän rahaa, että sekä hyvinvointialueet että HUS ovat joutuneet käymään yt-neuvotteluja ja irtisanomaan työntekijöitä.
Tapaamisessa HUS-johdon kanssa sain kuulla, että Raaseporin sairaalan syöpähoidot lakkautetaan lääketieteellisistä syistä. Henkilökunnalle oli kuitenkin kerrottu vain taloudellisista perusteista. Viestintää on siis parannettava. Ihmisillä on oikeus tietää, millä perusteilla heidän lähipalvelunsa kärsivät. Nyt on myös käynyt selväksi, että lääketieteelliset perusteet eivät pidä paikkaansa.
Mitä voimme tehdä tälle kehitykselle ja mitä ovat tarvittavat ratkaisut?
Ensinnäkin meidän on annettava sote-sektorille työrauha ja riittävä rahoitus.
Toiseksi lainsäädännössä on pidettävä kiinni kahden viikon hoitotakuusta (hallituksen päätös pidentää se kolmeen kuukauteen on nyt voimassa) ja perua hallituksen tekemät heikennykset vanhustenhuollon henkilöstömitoitukseen.
Kolmanneksi omalääkäri- ja omahoitajamallia on kehitettävä ja otettava käyttöön. Hallitus puhuu tästä lämpimästi, mikä on hyvä, mutta konkreettisia toimia odotamme yhä. Tilannetta vaikeuttaa kuitenkin suuresti hoitotakuun heikentäminen.
Neljänneksi hallituksen terveydenhuollon panostukset on ohjattava yksityisen terveysbisneksen sijasta julkiseen terveydenhuoltoon.
Viidenneksi Uudenmaan hyvinvointialueiden on valittava HUSille valtuustomalli nykyisen yhtiökokouksen sijaan. Valtuuston myötä pienempien paikkakuntien edustus vahvistuisi, päätösvalta pysyisi paremmin luottamushenkilöillä, ja johtavien virkamiesten valta vähenisi.
Kuudenneksi Helsingin yliopiston edustajilla ei pitäisi olla äänioikeutta HUS-yhtymän hallituksessa palveluverkkoa koskevissa kysymyksissä. Tästä olen tehnyt lakialoitteen.
Lopuksi kaksi hyvää uutista:
Tulitauko Gazassa on äärimmäisen tärkeä. Pidän kiinni siitä, että siviilien ja erityisesti lasten tappaminen on yksinkertaisesti väärin eikä millään tavalla puolusteltavissa.
Hallitus muutti linjaansa kunnallisten vesihuoltopalveluiden kysymyksessä. Kunnille ehdotetaan vesihuollon omistuksen myyntikieltoa. Tämä on oikea ratkaisu ja tätä olen jo pitkään vaatinut.
Johan Kvarnström
Kansanedustaja (SDP)
Raasepori