Suomen malli lasten ja nuorten harrastamisesta etenee

Itsestäni: Lapsena pelasin jalkapalloa, teininä teinnistä, ja nuorena aikuisena siirryin rapmusiikin pariin. Kuva: Ahmed Alalousi

Itsestäni: Lapsena pelasin jalkapalloa, teininä teinnistä, ja nuorena aikuisena siirryin rapmusiikin pariin. Kuva: Ahmed Alalousi

(Kvarnströmin kanta, Etelä-Uusimaa, marraskuu 2020) 

Pääministeri Marinin hallitusohjelma sisältää äärimmäisen tärkeän lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyvän kirjauksen:

“Taataan jokaiselle lapselle ja nuorelle aito mahdollisuus mieluisaan harrastukseen koulupäivän yhteydessä. Luodaan Islannin mallista suomalainen toteutus.”

 

Idea tulee siis Islannista. Rakas ystäväni Maarit Feldt-Ranta (1968-2019) ja SDP saivat inspiraation ideaan satujen saaresta ja tekivät siitä puolueen tavoitteen Suomessa.

 

Muistan, kun toimittajana haastattelin tästä aiheesta Maaritia. Hän puhui innostuneesti ja osaavasti “Islannin ihmeestä”. Myöhemmin, marraskuussa 2018, tein haastattelun myös Islannin sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Heiða Björg Hilmisdóttirista, jolla oli vahva rooli Islannin mallin kehittämisessä.

 

Malli on monipuolinen kokonaisuus, johon sisältyy muun muassa kasvatusperiaatteita, kulttuurikysymyksiä, lainsäädäntöä, vanhempien tehtäviä rajojen asettamisesta lapsilleen ja niin edelleen. Yksi sen tärkeimmistä asioista on “harrastussetelit” ja harrastustakuu nuorille. “Kun lapset miettivät mahdollisuuksiaan harrastaa, heidän ei pitäisi joutua samalla ajattelemaan vanhempien taloudellista tilannetta”, Hilmisdóttir painotti.

 

Maaritille oli selvää, ettemme voi sellaisenaan kopioida Islannin mallia, vaan meidän on luotava Suomeen sopiva oma malli. Samaa sanoi myös Hilmisdóttir. Nyt olemme päässeet pitkälle.

 

Pari viikkoa sitten sosialidemokraattinen eduskuntaryhmä päätti, että ryhmämme kysyy eduskunnan kyselytunnilla juuri tästä aiheesta. Sain suuren kunnian varautua esittämään tämän ryhmän kysymyksen, aihekin oli erittäin sopiva Maaritin poliittista perintöä ajatellen. En kuitenkaan saanut kyselytunnilla puheenvuoroa, hallituspuolueet eivät aina saa, mikä on ihan ok ja ymmärrettävää. Jos olisin saanut mahdollisuuden, olisin nostanut esiin tämän:

 

“Jopa 80 prosenttia vähävaraisten perheiden lapsista kertoi tuoreessa Pelastakaa Lasten tekemässä kyselyssä kärsineensä stressistä perheen huonon taloudellisen tilanteen vuoksi.

Lapset kertovat mm. näin:

”Raha on koko ajan tiukalla, lukiokirjat maksavat paljon, ja jos ne on pakko ostaa, niin ruokaa joudutaan ostamaan luotolla”.

 

Vähävaraisuus ilmenee konkreettisesti myös lasten mahdollisuudessa harrastaa. Vähävaraisten perheiden lapsista puolet koki harrastusmahdollisuutensa huonoksi tai melko huonoksi.

 

Pääministeri Marinin hallitusohjelman mukaisesti on valmisteltu harrastamisen Suomen mallia, jonka mahdollistaisi jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisan maksuttoman harrastuksen koulupäivän yhteydessä.

 

Olisinkin kysynyt ministeri Saarikolta: ”Miten etenee maksuttomien, koulupäivien yhteydessä tapahtuvien harrastusmahdollisuuksien valmistelu?”

 

Vastaus on jo selvillä.

 

Ensimmäinen kunnille suunnattu valtionavustushaku alkoi 3. marraskuuta. Nyt jaossa on 10 miljoona euroa, ja jatkossa lukuvuosittain 14,5 miljoona euroa. Toivon ja luotan siihen, että myös meidän alueemme kunnat hakevat tätä valtiontukea.

 

Avustus kohdistuu pääasiassa harrastusten ohjaajien ja erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja nuorten avustajien palkkakuluihin sekä matka- ja materiaalikuluihin. Avustus on enintään 80 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.

 

Ministeriö kertoo, että “päätavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin lisääminen”. Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Suomen mallissa yhdistyvät lasten ja nuorten kuunteleminen harrastustoiveista, olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen sekä koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.”

 

Malli ei ole täydellinen, mutta se on erittäin hyvä ja tärkeä alku, malli, jolla voimme luoda enemmän tasa-arvoa ja lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia.

 

Maaritin kuolemasta tulee 27. marraskuuta kuluneeksi vuosi. Uskon vahvasti, että hän olisi iloinen tästä asiasta - mutta ei vielä täysin tyytyväinen. Kuten puolueessamme sanomme: Taistelu jatkuu!

 

Johan Kvarnström

Kansanedustaja (SDP)

Johan Kvarnström