Uudistukset etenevät
Kvarnströmin kanta
Etelä-Uusimaa, joulukuu 2020
Tänään torstaina 10. joulukuuta on Ihmisoikeuksien päivä. Päivä on myös Oranssit päivät-kampanjan viimeinen. Kampanja alkoi marraskuun 25. päivänä, joka on kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen päivä. Tämä kampanja on valitettavasti vielä enemmän ajankohtainen ja tarpeellinen kuin vuosiin. Vuoden 2020 tilastot ovat surulliset: perheväkivalta on lisääntynyt koronapandemian aikana 30 prosenttia maailmanlaajuisesti ja tutkimusten mukaan kehitys on ollut hyvin synkkää myös Suomessa.
Meidän on tehtävä paljon enemmän naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Vaikka jo useiden vuosien ajan on tehty paljon työtä, Istanbulin sopimuksen tavoitteet on saavutettava nopeammin ja perusongelmien juurisyihin on puututtava. Joten: vaikka kampanja loppuu tälle kerralle niin tämä ongelma pitää olla agendalla jatkossakin. Jokainen päivä pitää olla oranssi päivä kunnes väkivalta on loppunut.
Onneksi hallitusohjelmaa noudattaen laaditaan naisiin kohdistuvan väkivallan torjumisen toimenpideohjelma, joka lisää uhrien tukipalveluja, turvakotipaikkoja ja resursseja Euroopan neuvoston edellyttämän tason saavuttamiseksi. Toimenpideohjelma sisältää myös kunniaväkivallan ja digitaalisen väkivallan. Parannettavaa on myös rikosoikeusjärjestelmässä toimivien osaamisessa.
Meidän on myös puututtava väkivallan taustalla oleviin rakenteisiin ja miesten omaksumiin tuhoaviin käyttäytymismalleihin. Meillä on tarvetta käydä enemmän keskustelua normeista ja tehdä pitkäjänteisesti vaikuttavia uudistuksia, kuten tasa-arvon edistämiseen tähtäävä perhevapaauudistus. Tämä uudistus toteutetaan yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2022.
Muutkin isot uudistukset (sote ja oppivelvollisuuden pidentäminen) etenevät koronasta huolimatta, mikä on iso saavutus Marinin hallitukselta. Hallituksen esitys sote-uudistuksesta on valmis ja se on vastikään annettu eduskunnalle. Oppivelvollisuuden uudistus on jo käsitelty sivistysvaliokunnassa ja mietintö on edennyt istuntosaliin.
Kansanedustajan näkökulmasta joulukuu on ennen kaikkea budjettikäsittelyn kuukausi. Budjettikysymykset ja tietyt lakimuutokset tietenkin liittyvät toisiinsa. Ensi vuoden talousarvioesitys on elvyttävä ja alijäämäinen. Se on kriisiajan budjetti, ja tarpeellinen semmonen. Pähkinänkuoressa hallitus “on sitoutunut turvaamaan suomalaisten hyvinvoinnin ja yritysten selviytymisen kriisin yli mahdollisimman vähäisin inhimillisin ja taloudellisin vahingoin” ja “jatkaa hyvinvointivaltion kehittämistä sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla.” Tärkeä osa budjetista on tukipaketti kuntatalouteen ja kuntien peruspalveluihin.
Budjetti on samalla historiallinen, sillä oppivelvollisuuden pidentäminen on otettu huomioon samalla kun tukipaketit koronan takia ovat valtavia.
Muita tärkeitä panostuksia ovat esimerkiksi että ammatillisen koulutuksen resurssien vahvistaminen ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen. Maksujen alentaminen lisää työnteon kannustimia parantamalla työstä saatavaa taloudellista hyötyä ja parantaa pieni‐ ja keskituloisten perheiden asemaa.
Toinen tärkeä asia työllistymisen kannalta on tulevat päätökset yli 55-vuotiaiden työllisyystoimista. Työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelut kariutuivat, mutta niistä hallitus kuitenkin sai hyvät eväät.
Yritys kolmikantayhteistyöhön ei ollut mitenkään turha. Keskustelunaiheena on yleisesti vain se, poistetaanko ns. “eläkeputki” vai ei. Pitää todeta, että kokonaisuus ratkaisee. Kuten pääministeri totesi, päätöksen tulee parantaa tasapainoisesti sekä työllisyyttä että työntekijöiden turvaa. Ei ole mikään salaisuus että tämä on iso haaste.
Haasteita riittää myös kuntapolitiikassa. Tulevana maanantaina Raaseporin kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään vuoden 2021 talousarviosta. Tätä kirjoittaessani en vielä tiedä, mitkä ovat kaupunginhallituksen ehdotukset, mutta yksi on varma: vaikeita asioita ovat mukana. Lähtökohta pitää olla sellaiset ratkaisut jotka ovat pitkäjänteisesti hyviä ja vastuullisia.
Elämme nyt monella tavalla vaikeassa tilanteessa, mutta horisontissa on valoa. Rokote voi pysäyttää koronapandemian, rajoitukset voi toivottavasti pian jäädä historiaan, taloudellinen elvytys voi luoda parempaa tulosta. Biden nousee presidentiksi Yhdysvalloissa ja trumpismi vähenee maailmassa antaen tilaa vakaudelle ja toivolle.
Toivotan teille jokaiselle Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta vuotta!
Johan Kvarnström