Anförande på FSD:s kongress i Vanda
Med Anette Karlsson och Tuula Haatainen i Vanda.
Mitt anförande i FSD-kongressens allmänpolitiska debatt, 23.10.2021:
Bästa ordförande, ärade minister, ärade hedersordförande, bästa kongress, kära vänner,
Härligt att träffa er alla på plats igen. Vi har så mycket att diskutera och gå igenom i dessa spännande tider. På arbetsmarknaden pågår förhandlingar i en ny situation, och i politiken har vi läge att summera vad rörelsen åstadkommit, att analysera vår situation och sedan att visionera vidare. Blicka mot framtiden.
Låt mig börja med den globalt sett viktigaste frågan: klimatförändringarna. Vi i Finland ska göra vår andel och göra vad vi kan för att hela EU ska gå i bräschen på ett vettigt sätt. Vi ska ta oss bort från fossila strukturer och fram till hållbara system och lösningar - för att det är vår moraliska skyldighet, för att det gör miljön renare, för att vi har stark kunskap på området, plus att det gynnar vårt land ekonomiskt långsiktigt även om övergången kräver investeringar. Vi ska klara av omställningen så att den är rättvis på alla sätt. Det är vår stora uppgift nu.
Klimatförändringarna påverkar redan hela världen och problemet eskalerar. Det är sant att Finlands del av de globala utsläppen är minimal, men vi måste göra vår del för att kunna kräva att EU som helhet ska gå framåt ambitiöst och hållbart, och då handlar det inte om en minimal andel längre, utan om en stark kraft som tvingar med sig de övriga stora aktörerna i världen. Och vi kan visa att en rättvis omställning är möjlig. Vår tid behöver, mänskligheten behöver en hållbarhetens socialdemokrati. Vi är på god väg på denna punkt i Finland. Åtgärderna och handlingarna är många och långsiktiga, och utvärderas konstant.
Bästa kongress,
Regeringen Marin fortsätter förverkliga sina målsättningar och nå resultat - med social- och hälsovårdsreformen som givet största exempel, följt av andra viktiga reformer som familjeledighetsreformen som äntligen behandlas av riksdagen. Och som alla de viktiga sysselsättningsåtgärder som speciellt arbetsministern ska ha stort tack för. Och som den systematiska satsningen för att hålla trafiknätet i bättre skick. Och olika åtgärder mot skatteflykt, aggressiv skatteplanering och grå ekonomi.
Vi åstadkommer. Vår rörelse behövs. Vi ser idag en viss socialdemokratisk frammarsch i Europa, inte minst i Tyskland - och i Norden har vi nu fyra socialdemokratiska statsministrar. Vår internationella rörelse har således ett ansvar för att utveckla det nordiska samarbetet och nå målet att bli världens mest integrerade och hållbara region - utan att offra det grundläggande kultursamarbetet. Såväl i Norden som nationellt måste vi ge kulturen ett större erkännande, en tydligare värdesättning och respekt i tanke och handling, samt i resursering. Kultursektorn har både en växande ekonomisk signifikans och ett grundläggande egenvärde.
Bästa kongress,
Vi går mot val igen. Ett väldigt viktigt val. Vi har förtroende i vårdfrågor, och det förtroendet ska vi göra oss värda och förvalta väl. Vi ska arbeta för en vårdgaranti - för att se till att alla får icke brådskande vård inom sju dagar, för att vårdskulden som pandemin förorsakat åtgärdas - och vi ska arbeta för personalens välbefinnande och delaktighet, vi ska värna om socialtjänsterna, räddningsväsendet, de frivilliga brandkårerna, allt som hör de nya välfärdsområdena till. Då dessa områden byggs upp ska vi se till att de språkliga rättigheterna förverkligas också i praktiken, och att det viktiga arbetet som sällan får synlighet eller ger politiska poäng görs bra, sådant som förvaltningsstadgan.
Detsamma gäller för den nya kommunen som präglas av utbildning, kultur, samhällsteknik, planläggning och förebyggande arbete. Och en hälsning till alla kommunala beslutsfattare: håll i era vattenverk, bolagisera dem inte. Riksdagen har lyckligtvis godkänt medborgarinitiativet Vattnet är vårt och gett regeringen i uppdrag att ge lagförslag som omöjliggör privatiseringar av vattnet, men vi är inte i mål innan den lagen är stiftad. Ju mer naturliga monopol, desto starkare ska vi värna om gemensamt ägande.
Parallellt med allt detta framskrider det långsiktiga arbetet med att förnya socialskyddet. Det måste förenklas och förtydligas. Vårt parti har en utmärkt allmäntrygghetsmodell. Den har bara två fel: ett otympligt namn och en kommunikativ utmaning. Vi måste se till att socialskyddsfrågor diskuteras som mer än bara att vara för eller emot en basinkomst eller medborgarlön. Det handlar om en av våra hjärtefrågor och styrkor.
Vi har idag ett socialskydd som liknar ett lapptäcke, ett skyddsnät med hål i form av flitfällor. Vår modell åtgärdar flitfällor på mer solidariska sätt än att att sänka stöden enligt högerns modell. Vi söker ändå de gemensamma nämnarna och bereder ärendet helt parlamentariskt. Det handlar om flexibilitet och juridiskt förenhetligande. Och frågan tangerar starkt vårt grunduppdrag: att utrota fattigdom. Skapa välfärd och jämlikhet, vilket föder stabilitet och fred.
Till detta hör att vi har höjt de lägsta pensionerna, garantipensionen och folkpensionen och arbetar för att höja också de lägsta arbetspensionerna, vilket är både en jämlikhets- och en jämställdhetsfråga.
Vi kan idag glädjas åt att Finlands ekonomi går bra med tanke på de pandemiska omständigheterna och åt att sysselsättningen stärkts rejält. Vi klarar oss utmärkt i de flesta relevanta jämförelser hur mycket oppositionen än felaktigt skriker att vi hushåller ansvarslöst. Det är istället kortsiktiga åtstramningar med långtgående negativa konsekvenser som vore ansvarslöst.
Avslutningsvis, bästa kongress,
Ska vi tillsammans se till att FSD fortsätter hålla fanan högt - för ett fungerande vardagsliv med värdighet för alla, för hållbarhet, för det nordiska perspektivet, för språkliga rättigheter och framför allt för solidariteten på alla plan. Vi kan samtidigt vara partiets samvete och en fokuserad blick framåt.
Jag önskar er alla en givande kongress med god debatt, kamratlig anda och modiga beslut.
Tack för att ni är med.
Kampen fortsätter!