Yrkesexamen förtjänar en kulturell statushöjning
VN 15.10.2021.
Utan praktiska yrken stannar hela samhället. De är en förutsättning för att allting ska rulla på, fungera, levereras, underhållas, byggas, vårdas, fixas, se bra ut, smaka gott och låta bra. Likväl saknar yrkesutbildningen fortfarande den uppskattning den förtjänar. Att gå eller ha gått i “yrkis” är lika fint och viktigt som en gymnasieutbildning, men i vår kultur råder fortfarande en helt annan högtidlighet kring studenten. Min poäng är givetvis inte att dra ner på den ena, utan att höja den andra och sätta ett jämlikt fokus på framtidens utbildning på andra stadiet.
Visst har det skett en utveckling över tid. Yrkesskolornas examensfester har fått lite mer pompa och ståt och de olika linjernas egna mössors symboliska betydelse ska inte underskattas. Samtidigt har vi en lång väg kvar att gå för att nå en sann kulturell likvärdighet. Det finns några saker vi kan göra eller fokusera på för skapa rättvis förändring på denna punkt.
För det första: resursering. På denna punkt går det i rätt riktning under denna period då regeringen Marin satsar mer pengar på yrkesutbildningen. För det andra: lagstiftningen. Här spelar den utvidgade läroplikten som nu förverkligas en stor roll i positiv bemärkelse. En annan aspekt här handlar om hur mycket av utbildningen som är närstudier. Självständiga studier kan låta fint, men passar långt ifrån alla - speciellt inte i praktiska ämnen - och blir lätt ett svepskäl för att spara pengar.
Vi kunde med fördel också diskutera en reform som på olika sätt suddar ut gränser mellan gymnasier och yrkesskolor. I Sverige blev så kallade fackskolor, yrkesskolor och gymnasier sammanförda till gymnasieskolor för länge sedan. Det har åtminstone en socialt positiv inverkan. Där talas i regel om att “ta studenten” och ha “utspring från gymnasiet” oavsett om det är yrkesexamen eller studentexamen. Och det är så det ska vara: lika fin fest oavsett vilken typ av examen det handlar om.
Det är här hos oss redan nu bra att tänka på att det nästa gång det är dags för examen ha lika stora fester, lika fina fotograferingar och mössor, lika många rosor, lika stor uppskattning, lika stor medial uppmärksamhet vare sig det handlar om gymnasie- eller yrkesexamen.
Det är lättare med jämlik uppmärksamhet om dimissionen även för yrkesutbildningar vore på en given lördag och inte som nu utspridd över flera veckor. Ibland något som sker oannonserat en vardagskväll. Tidigare i år hade jag själv svårt att hitta information om yrkesskolornas dimissioner trots att jag sökte ordentligt på anordnarnas hemsidor medan jag hittade studentdatumet direkt med en googling. Våra nya kockar, merkonomer, frisörer, byggare, montörer och alla andra förtjänar sin stora gemensamma dag. Det kan tyckas som en liten sak, men det kan påverka vår syn på yrkesexamen. Vi ska inte ställa teoretisk och praktisk kunskap mot varandra utan ha stor respekt för båda och inse att båda behövs.
Johan Kvarnström (SDP)
riksdagsledamot, Raseborg