Finland vill nu höja Hangö hamns EU-status

20210910_164246.jpg

Hur trafikinvesteringar kan få EU-finansiering är till stor del beroende av hurdan status de berörda sträckorna och punkterna har. Högst prioritet har det transeuropeiska transportnätverket (TEN-T) som består av dels stomnätet, dels det övergripande nätet. Det är till det strategiskt prioriterade stomnätet som de viktigaste förbindelserna och knutpunkterna hör, vilket syns i de ekonomiska satsningarna. Målsättningen med hela TEN-T är ett säkert och hållbart trafiksystem för EU där människor och varor kan röra sig smidigt. För Finlands del är det kommunikationsministeriet som ansvarar för TEN-T-ärenden och representerar Finland i EU. I år pågår viktiga förhandlingar om att utvidga stomnätet, och Hangö lyfts fram på ett sätt som vi har skäl att välkomna i Västnyland.


Under kommunikationsminister Timo Harakkas (SDP) ledning har nämligen fattats beslut om att göra ett försök att höja Hangö hamns och Karleby hamns status, så att de skulle ta steget från att vara del av övergripande nätet till stomnätet, vilket hamnarna visat stort intresse för. Hangö hamns roll stärks i praktiken redan de kommande åren av Hangö-Hyvingebanans elektrifiering och följande stora steg vore en statushöjning som skulle skapa helt nya möjligheter.


Förhandlingar mellan EU-kommissionen och Finland inleddes under våren och fortsätter denna månad. Utgången är givetvis oviss, bland annat för att det inte finns givna kriterier för stomnätet. Det är främst en bedömningsfråga. Enligt den styrande förordningen ska stomnätet ändå bestå av de delar som är strategiskt viktiga för att nå de trafikpolitiska målsättningarna, och bland annat säkerhet och låga utsläpp nämns. Redan Hangö hamns läge och givna potential ger Finland goda argument. Någon kan med rätta betrakta försöket som ett långskott, men som de bevingade orden lyder missar du alla de skott du aldrig skjuter. Det här är verkligen värt ett försök.


I nuläget hör hamnarna i Fredrikshamn, Kotka, Helsingfors, Åbo och Nådendal till stomnätet och hela Finland skulle gynnas av att denna grupp skulle bli större. Det kommer inte att gå i en handvändning. Finlands tidigare förslag om att Uleåborgs hamn ska ingå i stomnätet har än i dag inte godkänts. Men någon gång måste arbetet inledas; ingen annan kommer lyfta vår svans för oss.


Nu förs förhandlingar och i november ska kommissionen ge sitt förslag. Därefter behandlas förslaget i Europaparlamentet och Europarådet och Finlands riksdag får en så kallad U-skrivelse om saken och Finlands ståndpunkt preciseras.


Ur ett nordiskt och arktiskt perspektiv är det mest centrala beslutet om utvidgning redan fattat. Det handlar om att binda samman en så kallad korridor från Finland och en från södra Sverige i Luleå, och därifrån ha en korridor till norska Narvik. Ur det perspektivet står det givet att Finland behöver en stomnätshamn mer norrut än i nuläget. Samtidigt vore det en naturlig status för vår allra sydligaste hamn, en status vi har skäl att arbeta för.


Johan Kvarnström (SDP)


Johan Kvarnström