Utsatta ska få mer hjälp över krisen

Johan Kvarnström (SDP). Foto: Jukka-Pekka Flander

Kolumn i Västra Nyland 13.12.2022

Utsatta ska få mer hjälp över krisen

Luciadagens budskap om hopp, medmänsklighet och ljus i mörker är mer än behövligt i år. På relativt nära håll pågår ett krig där Ukrainas suveränitet hotas och civila dödas. I jämförelse med den kampen har vi det väldigt väl ställt här i Finland. Det betyder inte att en av krigets följder för oss, energikrisen, vore oviktig. Tvärtom prövas vår, ja hela Europas, resiliens då någonting så grundläggande som tillräcklig tillgång till el blir ett frågetecken. Det här är också den första jultiden på årtionden då köpkraften märkbart försämrats. Matpriserna skjuter i höjden, elen är rekorddyr. De ekonomiska prognoserna utlovar tyvärr ingen snabb lättnad, men nu är inte läge att lamslås. Det finns ljusglimtar och ljuset har egenskapen att sprida sig.

För det första står vi som land förhållandevis bra rustade för den här prövningen. Länder som varit mer beroende av naturgas och olja har en betydligt svårare inflation att hantera. De som avfärdat den gröna omställningen begick ett enormt misstag. Hos oss är det främst en del av industrin som är beroende av gas och den försörjningen tryggas med den flytande LNG-terminalen som placeras i Ingå.

En andra god sak är det starka sysselsättningsläget. Dessutom har regeringen Marin vidtagit sysselsättningsåtgärder som ger resultat först längre fram. Krisen vore enormt mycket svårare om den inträffat i tider av hög arbetslöshet. I dessa tider då det mesta blir dyrare är lönenivån och löneutvecklingen en viktig fråga. En heltidslön ska räcka för att klara sig bra.

För det tredje börjar elstöden nu märkas konkret. Från och med denna månad fram till och med april är omsättningsskatten på el sänkt till miniminivå. Bolagen måste låta detta återspeglas i prisen fullt ut. Barnfamiljer får på julaftonen dubbelt barnbidrag som stödåtgärd och från och med januari kan hushåll med höga räkningar få antingen elavdrag eller elstöd. Totalt går staten in med närmare en miljard euro. Det handlar om en krishantering där det gäller att hjälpa utan att förstärka inflationen för mycket eller skapa splittrande tävling inom västvärlden.

Lyckligtvis har enigheten ändå varit stark och det är det starkast skinande ljuset i vintermörkret. Europa splittrades inte som Putin räknat med i år. Trollfabrikerna jobbar för fullt med att sprida desinformation, men genomslaget minskar då anfallskriget inte går att distrahera bort.

Nästa steg i krishanteringen handlar om att tillfälligt skärpa beskattningen på de större energibolag som gör oskäligt stora vinster i dessa tider. Ett förslag är äntligen ute på remissrunda och det är förstås av vikt att inte äventyra investeringar. Skatten behövs ändå för mer stöd till hushållen.

Internationella valutafonden (IMF) har i sammanhanget rekommenderat en tillfällig extra solidaritetsskatt i Finland. IMF betonar också vikten av att rikta stödåtgärderna mer effektivt. I såväl min första VN-kolumn i år, som nu i årets sista ligger fokuset alltså på olika sätt att stödja utsatta i vardagen vettigt. Det som saknats är ett riktat stödsystem som bygger på fakta. Ett sådant bereds sedan våren och har sin grund i Färdplanen för fossilfria transporter och en utgångspunkt i högre bränslepriser. Modellen ska bli klar i vår och bör med största sannolikhet tas i användning av nästa regering.

Allra mest stöd i Europa behöver ändå Ukraina. Världen behöver mer fred. Jag önskar er, bästa läsare, en fridfull Jul! Det finns hopp och så mycket gott i världen att värna om.


Johan Kvarnström