Öppenhetsregister - Avoimuusrekisteri
Lähetekeskustelu, remissdebatt 22.6.2022
Johan Kvarnström:
Arvoisa puhemies,
Avoimuus luo luottamusta ja ehkäisee korruptiota. Avoimuusrekisterilain säätäminen pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelman mukaisesti voi vahvistaa maamme poliittista järjestelmää ja kehittää demokratiaa ja oikeusvaltiota. Läpinäkyvyyden lisääminen kasvattaa kansalaisten luottamusta maamme poliittisia instituutioita ja poliittista kulttuuria kohtaan.
Tässä yhteydessä sanavalinnoilla on väliä. Osallistava valmistelu, dialogi ja sidosryhmien kuuleminen kuulostaa useimpien mielestä myönteiseltä, kun taas lobbaus sanana synnyttää kielteisiä mielleyhtymiä joissain ihmisissä, ei kaikissa, mutta osassa ihmisiä.
Ja kyllähän lobbaus on ilmiönä maailmalla myös ongelmallinen, kun se sinänsä kertoo siitä, että poliitikkoihin, päätöksiin ja lainsäädäntöön on mahdollista vaikuttaa, jos siihen on rahaa. Äärimmilleen vietynä se uhkaa demokratiaa, jos siinä on kyse harhaanjohtavasta vaikuttamistoiminnasta. Sen sijaan kaikki voittavat, jos kuuntelemme toisiamme ja poliitikot kuuntelevat järjestöjä, yrityksiä, yhdistyksiä, tutkijoita ynnä muita. Avoimesti.
Arvoisa puhemies,
Nykyään se, mistä osoitteesta ja mihin kellonaikaan kansanedustaja on hypännyt taksiin, on julkista tietoa, mikä on aivan oikein. Demokratian kannalta tässä esityksessä tavoiteltavat asiat ovat kuitenkin paljon tärkeämpiä, mutta tätä ei ole vielä toteutettu.
Esityksen tavoitteena on siis eduskunnan ja ministeriöiden valmisteluun ja päätöksentekoon kohdistuvan vaikuttamisen läpinäkyvyyden parantaminen ja sitä kautta kansalaisten luottamuksen vahvistaminen.
Tässä lakiehdotuksessa ei ole kyse siitä, että sidosryhmien ja luottamushenkilöiden välinen yhteydenpito olisi huono asia. Ratkaisevaa on se, miten voimme edistää hyvän edunvalvontatavan kehittymistä.
Kuten ehdotuksessa mainitaan, ”haasteena ja riskinä nykytilassa näyttääkin olevan hyväksyttävän lobbauksen, joka on keskeinen osa toimivaa demokratiaa, sekoittuminen vaikutusvallan väärinkäyttöön liittyviin tapauksiin”.
Nyt pyritään tietenkin luomaan joustavasti toimiva ja tarkoituksenmukainen järjestelmä, jolla ei luoda tarpeetonta byrokratiaa. Emme saa ajatella, että koska hyvä veli-verkostoja tulee aina olemaan, meidän ei kannata yrittää kehittää demokratiaamme. Sen sijaan luomme lisää avoimuutta ja luottamusta. Valiokuntakäsittelyssä tulee vielä kiinnittää huomiota toteutukseen.
Ärade talman,
Öppenhet skapar tillit. Öppenhet förebygger korruption. Att i enlighet med regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering stifta en lag om öppenhetsregistret kan stärka vårt politiska system och utveckla demokratin och rättsstaten. Med mer transparens växer medborgarnas förtroende för våra politiska institutioner och vår politiska kultur.
Ordval har stor betydelse i det här sammanhanget. Att ha en inkluderande beredning och kommunikation och höra intressegrupper låter för de flesta positivt, medan lobbying är ett ord som har en negativ klang för vissa, inte för alla, men för en del.
Och visst: lobbying är som fenomen i världen också problematiskt då fenomenet som sådant säger att politiker, beslut och lagstiftning kan påverkas om pengar finns. Drivet till sin spets hotar det demokratin om vi talar om en falsk typ av påverkanskommunikation. Däremot vinner alla på att vi lyssnar på varandra, att politiker hör andra organisationer, företag, föreningar, forskare med mera.
I dagens läge är det offentlig information exakt från vilken adress och vilket klockslag en riksdagsledamot har åkt taxi, och det är helt rätt. Men för demokratin är det som eftersträvas i denna proposition betydligt viktigare, men ännu inte förverkligat.
Syftet med propositionen är alltså att förbättra transparensen i kommunikation som strävar efter att påverka riksdagens och ministeriernas beredning och beslutsfattande samt att därigenom stärka medborgarnas förtroende.
Det här lagförslaget handlar inte om att kontakter mellan intressegrupper och förtroendevalda vore dåligt. Den avgörande frågan är hur vi kan främja utvecklingen av god intressebevakningspraxis. Det är av stor vikt, som nämns i förslaget, att en “utmaning och risk i nuläget verkar vara att godtagbar lobbying, som utgör en central del av en fungerande demokrati, blandas ihop med fall där missbruk av inflytande förekommer.”
Nu gäller det förstås att skapa ett system som fungerar smidigt och fyller sitt syfte och inte skapar onödig byråkrati. Vi får ändå inte tänka att bäste broder-nätverk alltid kommer finnas och att vi därför inte ska försöka utveckla vår demokrati. Vi skapar mer öppenhet och mer tillit istället. Utskottsbehandlingarna bör ännu ta fasta på förverkligandet.