Regeringens väg är orättvis och oskälig för redan utsatta - men det finns alternativ

Regeringens väg är orättvis och oskälig för redan utsatta - men det finns alternativ


https://www.vastranyland.fi/artikel/cdedfea5-a113-5da1-bc4a-de6ed2724171


Västra Nyland 26.9.2023


Regeringens pressträff efter budgetrian var märklig så till vida att ingen av ministrarna talade klarspråk om de grymma nedskärningar som ska göras. Ingenting sades om att de som har det bra ska gynnas medan de som har det allra sämst ska få det sämre just då prognoserna är dystrare än på länge. Öppenheten begränsade sig till budgetunderskottets storlek på 11,5 miljarder euro.

Ministrarna tog till metaforen ett skuldfartyg som är svårt att svänga. Jag kan tillägga att deras fartyg blir klassindelat som Titanic, och att de ser till att passagerarna i första klass får mer champagne medan folk i tredje klass får det allt mer knapert.


Att rika ska bidra med att få mer är inte en fråga om en droppe i havet som finansminister Purra ville få det att framstå som i onsdagens A-studio. Det är förvisso sant att slopade solidaritetsskatten minskar skatteintäkterna med endast 60 miljoner euro. Men för det första är det inte en helt obetydlig summa, och en till sådan går staten miste om då regeringen höjer gränsen för aktiesparkonton.


Summan kan sättas i perspektiv till att regeringen vill sätta en prislapp på lagen om funktionshinderservice som är 36 miljoner lägre än för den lag som godkändes i våras. Det hela handlar alltså om både en rent principiell fråga om rättvisa och till exempel denna konkreta försämring för en utsatt grupp.


Nu är regeringspartierna förstås i full färd med att berätta om allt fint i budgetförslaget, och sådant finns, som en ökad satsning på forskning och utveckling i enlighet med planen som drogs upp under Marins regering. Ur västnyländskt perspektiv är vi förstås glada att Kustbanan nämns bland projekt som ska utredas i snabb takt. Även ur det svenska språkets perspektiv finns goda element med.


Men den stora bilden är ju en annan. Det mest relevanta, det som de förgäves försöker tiga ihjäl, är de massiva försämringar som drabbar de redan mest utsatta. Bostadsbidraget minskar, arbetslöshetsunderstödets barntillägg tas bort. Studerande lider. Fler beräknas bli beroende av utkomststöd, fler blir låginkomsttagare. Nedskärningarna hopar sig för samma personer på ett sätt som visar att Orpos ord om att “inget orimligt begärs av någon” var tomma.

Vi behöver politik med ett socialt samvete igen.


Regeringen fortsätter måla upp en bild av alternativlöshet. De agerar de förmögnas intressebevakare i en tid då det vore rättvist att alla bidrar enligt förmåga till att få in Finland på en hållbar väg, inte bara ekonomiskt utan också socialt och ekologiskt.


Det sistnämnda är fullständigt försummat av högern. Arbetet mot förlusten av biologisk mångfald nämns ibland, men handlingar talar ett annat språk. Någon naturlag att komplettera klimatlagen kan vi glömma. En förnyelse av skogslagen likaså. Klimatpolitiken sätter allt hopp till ny teknologi. Naturskyddet huggs ner riktigt radikalt, men det är de tysta om.


Tyst är det också om attackerna mot den fria bildningen, även om man skär en miljon mindre än i finansministeriets förslag. Tyst är det om att satsningen på grundskolan urholkas av andra nedskärningar. Lägg till att  byggbranschens kris inte tas på tillräckligt stort allvar.


Vi får en detaljerad bild av budgeten först i oktober då helheten publiceras. SDP kommer senare i höst att utifrån de nya prognoserna göra upp en egen skuggbudget. Det finns nämligen andra vägar att gå hållbart framåt än den som tar från de fattiga och ger till de rika.


Johan Kvarnström

Riksdagsledamot (SDP)

Raseborg

Johan Kvarnström