Oikeudenmukaisuus vaatii rohkeutta
Kolumni
Oikeudenmukaisuus vaatii rohkeutta
Menneen täysin poikkeuksellisen eduskuntakauden jälkeen odotettavissa oleva kausi tulee varmasti yllättämään. Tulevaisuuden ollessa arvaamaton tarvitaan aitoa sosialidemokratiaa, joka uskaltaa kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa ja investoida kestävään kehitykseen poiketen oikeiston vaihtoehdosta, joka kilpailee haitallisilla leikkauksilla ja muukalaispeloisella nostalgialla. Vakaamuksemme pohjautuu solidaarisuuteen, tasa-arvoon, rauhaan ja yhteistyöhön. Näiden arvojen pohjalta rakentuvaa käytännön politiikkaa tarvitaan myös ensikaudella. Tähän tarvitaan rohkeutta vaalityössä.
Vuoden 2019 sorruin pieneen vasta-alkajalle tyypilliseen virheeseen, Ylen ruotsinkielisen toimituksen pyytäessä kommenttia hallitusneuvotteluista. Kokenut poliitikko olisi tokaissut jotain mitäänsanomatonta, mutta minä selitin, että on valittava Perussuomalaisten, Kokoomuksen ja Keskustan välillä ja valitsen Keskustan. Onneksi osuin oikeaan. Rinteen ja Marinin hallitukset merkitsivät uutta poliittista suuntaa. Kaikista kriiseistä huolimatta kunnianhimoinen hallitusohjelma on toteutunut.
Ensiksi vastuunkantava ilmasto- ja ympäristöpolitiikka. Sitten sosiaali- ja terveydenhoitouudistus ja oppivelvollisuuden laajentaminen. Esimerkkejä riittää: perhevapaauudistus, työllisyystoimenpiteet, päivähoitomaksujen alentaminen, pienempiä lapsiryhmiä hoidossa ja korotuksia pienimpiin eläkkeisiin. Aina kompromisseja. Aina valmiutta toimia. Luonnonsuojelulaki on dramaattinen esimerkki miten lainsäädäntöä voidaan parantaa vaikka olisimme halunneet enemmän. Alueellinenkin oikeudenmukaisuus on vahvistunut. Länsi-Uusimaata on pitkän varjossaolon jälkeen huomioitu esimerkiksi Hanko-Hyvinkää radan sähköistyksellä.
Ruotsin kielen aseman suhteen (minulle luonnollisesti tärkeä asia) on nyt todistettu miten ratkaisevaa on sosialidemokraattien hallituksen osallistuminen. Paljon parannuksia on tällä kaudella saatu aikaiseksi, myös suomen kielen osalta. Uusi kansalliskielistrategia on tästä konkreettinen esimerkki. Mikäli Kokoomus ja Perussuomalaiset muodostavat seuraavan hallituksen tällä kaudella vallinnut kieliturvallisuus murtuu vaikka sen tulisi jatkua.
Kevään vaaleissa on siis kysymys tehdyn lisäksi vielä enemmän tulevaisuudesta. Uskomme jatkuviin panostuksiin koulutukseen. Mielestämme hoiva tarvitsee lisää, ei vähemmän rahoitusta. Haluamme uudistaa sosiaaliturvaa yleisturvamallimme pohjalta. Haluamme jatkaa työtä ilmastoneutraalisuuteen vuonna 2035 oikeudenmukaisin muutoksin ja biodiversiteettiä vahvistavin satsauksin. Tähtäämme vielä parempaan työllisyyteen. Haluamme kantaa vastuuta panostamalla kasvuun, työllisyyteen, maahanmuuttoon ja tiheämpään verokantaan hoivasta, koulutuksesta tai heikommilta leikkaamatta. Sanna Marinin johdolla sosialidemokraatit ovat vastuunkantava ja eteenpäin päättäväisesti tähtäävä vaihtoehto.
Arjessa on eroa. Oma elämäni käy esimerkkinä. Olen ollut tilanteissa, jolloin olen tarvinnut yhteiskunnan tukea. Nuorena aikuisena opiskelevana perheenisänä. Perheen kohtaessa syöpää. Pätkätyöläisenä, jolloin opin, miten monimutkainen meidän nykyinen sotu-järjestelmä on. Potkuja saanena, asuntovelallisena kasvavan perheen isänä opin karenssipäivistä ja takautuvista tuista kaiken, puhumattakaan työyhteisöstä poispotkimisen psykologisista ja sosiaalisista seurauksista.
Nyttemmin pärjään paremmin kuin hyvin. Tästä huolimatta oikeisto haluaa auttaa vuoden 2023 Johania verohelpotuksin ja -vähennyksin. Hintalappu taas menee nuorelle Johanille. Oikeisto haluaa ottaa niiltä, joilta työ on mennyt, niiltä, jotka tarvitsevat sosiaaliturvaa ja niiltä, jotka tarvitsevat asumistukea. Minusta se on käsittämätöntä. Yhteiskunnan ei tule antaa minulle enempää tässä tilanteessa. Sen sijaan yhteiskunnan olisi tullut täyttää ne turvaverkoston aukot, johon törmäsin matkan varrella. Vaikka uskoisi kuinkakin “dynaamisiin vaikutuksiin” ei voi puolustaa kaikille myönnettäviä veronleikkauksia tässä tilanteessa, Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa. Emme voi vähentää veroja, parantaa palveluja ja hillitä valtion velkaa samanaikaisesti. Yhtälö on mahdoton, populistinen kupla, jota tulee särkeä kaikissa kevään vaalikeskusteluissa. Tämä vaatii rohkeutta.
Johan Kvarnström
Kansanedustaja, SDP:n puoluehallituksen jäsen
Raasepori
(Kolumni on julkaistu ruotsiksi Arbetarbladetin erikoisjulkaisussa helmikuussa 2023)