SDP:n Kvarnström: Taksien saatavuutta pitää parantaa - päivystysvelvollisuuden palauttamista harkittava

Pääministeri Marinin hallitus on tehnyt tällä vaalikaudella useita korjauksia taksiliikennelainsäädäntöön, mutta lisää parannuksia tarvitaan, vaatii eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Johan Kvarnström (SDP). Yksi kaikkein tärkeimmistä korjattavista on taksien saatavuuden turvaaminen.

 

- Kuluneen kauden aikana on parannettu hinnoittelun läpinäkyvyyttä ja turvallisuutta sekä torjuttu harmaaseen talouteen liittyviä epäkohtia taksiliikenteessä. Taksien saatavuudessa on kuitenkin edelleen suuria ongelmia. Suurkaupunkien keskustojen ulkopuolella ei voi luottaa taksin saamiseen iltaisin ja viikonloppuisin. Joskus on mahdollista saada taksi, kunhan tietää, kenelle soittaa lauantai-iltana Karjaalla tai tiistai-iltana Tenholassa, mutta järjestelmän on oltava luotettavampi ja kattavampi, Johan Kvarnström painottaa.

 

Kvarnström korostaa, että liikenne- ja viestintävaliokunta totesi tällä kaudella selvityksessään, että hallituksen tulisi selvittää ja toteuttaa tarvittavat lainsäädännölliset muutokset taksipalvelujen saatavuuden parantamiseksi eri alueilla.

 

- Taksimarkkinoiden avautumisen jälkeen ei ole yleisesti ottaen paluuta vanhaan, mutta nyt tarvitsemme erilaisia ​​vaihtoehtoja taksien saatavuuden turvaamiseksi. Ellei muuta toimivaa keinoa löydetä, tulee päivystysvelvollisuus ottaa uudelleen käyttöön alueilla, joilla taksin saaminen on epävarmaa, Kvarnström ehdottaa.

 

Toinen merkittävä liikenne- ja viestintävaliokunnan esiin nostama näkökohta koskee erilaista ​​julkista tukea saavia takseja.

 

- Nykytilanteessa aivan liian monet ihmiset ovat usein pettyneitä ja turhautuneita siihen, että he toimivat oikein ja ohjeiden mukaan tilatessaan taksin, mutta eivät silti ehdi ajoissa esimerkiksi terveydenhoitoon. Tämä ei ole yritysten tai kuljettajien vika, vaan järjestelmän virhe, joka valtion on pikaisesti korjattava osittain yhdessä hyvinvointialueiden kanssa, Kvarnström sanoo.

 

-Emme voi vain seurata sivusta ja hyväksyä nykyistä menoa. Lainaan Olof Palmen sanomaa: ”Yhteiskunta on ihmisen työtä. Jos jokin on vialla, voimme muuttaa sen.”

Johan Kvarnström