HALLITUKSEN PERÄÄNNYTTÄVÄ TYÖELÄMÄN HEIKENNYKSISTÄ
HALLITUKSEN PERÄÄNNYTTÄVÄ TYÖELÄMÄN HEIKENNYKSISTÄ
Kvarnströmin kanta, Etelä-Uusimaa, 31.8.2023 (kirjoitettu maanantaina 28.8)
On mahdollista, että Orpon oikeistohallitus kaatuu syyskuussa, rasismikohujen seurauksena.
Jää nähtäväksi, millainen hallituksen yhdenvertaisuustiedonanto on ja miten hallituspuolueiden edustajat siihen suhtautuvat. Hallituksen sisäinen arvoristiriita säilyy joka tapauksessa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Purra on jo vähätellyt tiedonantoa “politiikan julistamiseksi” ja olkoon tiedonanto millainen tahansa, niin RKP:n ja perussuomalaisten arvoristiriita säilyy.
Jos hallitus oikeasti olisi pitänyt asiaa tärkeänä, niin Marinin hallituksen aloittamasta rasismin vastaisesta toimintaohjelman jatkosta olisi ollut kirjaus hallitusohjelmassa.
Nyt sanaa rasismi ei ole edes mainittu. Eikä sanaa vähemmistöt, eikä sanaa ihmisarvo, jne.
Jää nähtäväksi, äänestääkö koko oikeisto ministeri Rydmanin ja ministeri Purran luottamuksen puolesta, jos luottamusäänestyksiä tulee.
Luultavasti tulee.
On selvää, että oikeiston arvoliberaalit ovat tosipaikan edessä.
Meille sosialidemokraateille asia on selkeä. SDP:n puheenjohtaja Sanna Marinin sanoin (eduskuntaryhmän kesäkokouksessa):
“Meidän täytyy yhä uudelleen valita jakamaton ihmisarvo, oikeusvaltio ja median sekä kansalaisten vapaus.”
PS sen sijaan, syyttää mediaa kaikista kohuista. Ikään kuin median raportointi olisi ongelma, ei rasistiset kirjoitukset ja välinpitämättömyys irtisanoutua niistä aidosti.
Työntekijöiden kurittaminen
Jos hallitus selviää tästä kriisistä niin syksyn rajuimmat myrskyt koetaan luultavasti työelämäpolitiikassa.
Siinä oikeisto on yksimielinen.
Hallitusohjelma heikentää työntekijän oikeuksia merkittävällä tavalla.
Lista on pitkä, mutta mainitsen nyt sairaussakon (ensimmäinen päivä palkaton), potkulain (irtisanomiseen ei jatkossa tarvita painavaa syytä), työehtosopimuksen yleissitovuuden heikentymisen, ja määräaikaisten työsuhteiden sopimisen ilman erityistä syytä.
Aivan ensimmäiseksi hallitus aikoo rajoittaa lakko-oikeutta, jotta työntekijät eivät voisi protestoida muita muutoksia vastaan niin voimakkaasti.
Eikä siinä vielä kaikki.
Hallitus haluaa, että vientiteollisuuden työntekijöiden palkankorotukset määrittävät katon myös muiden alojen korotuksille. Sellaisessa järjestelmässä hoitajat eivät voisi saada samankaltaista neuvottelutulosta, jonka he onnistuivat saamaan viime vuonna.
Poliitikot oikealla laidalla puhuvat kauniisti hoitoalan henkilöstöstä, mutta teot puhuvat aivan toista kieltä.
Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo (hs.fi 15.8) osuvasti, että “se on aikamoinen juttu, että hallitus aikoo valmistella lainsäädännön, jolla naisvaltaiset alat tuomitaan ikuiseen palkkakuoppaan.”
Sama koskee myös esimerkiksi koulumaailmaa. On täysin ymäärrettävää, että opetusalan ammattijärjestö OAJ varautuu “järjestöllisiin toimiin”. Niin tekevät monet muutkin liitot, iso Teollisuusliitto mukaan lukien.
Hallitus perustelee, että sen ajamat elementit ovat jo käytössä muissa Pohjoismaissa. On kuitenkin harhaanjohtavaa jättää kiinnittämättä huomiota kunkin maan järjestelmän kokonaisuuteen. Ei voi noin vaan poimia rusinoita pullasta menettämättä tasapainoa ja oikeudenmukaisuutta.
Kantani on, tietenkin, että hallituksen, mikäli se saa jatkua, pitää perua kaikki työmarkkinaheikennykset.
Näinä aikoina emme tarvitse yhtään lisää epävakautta.
Valmis neuvottelemaan
Tilanne on kyllin vakava ilman hallituksen aiheuttamia vaurioita Suomen kansainväliselle maineelle, ilman mahdollisia työmarkkinariitoja ja sitä, että hallitus on (Marinin sanoin) “valmis normalisoimaan rasistisen kielenkäytön ja murentamaan demokraattisen yhteiskunnan perusarvoja vain päästäkseen toteuttamaan oikeistolaista talouspoliittista linjaansa”.
Siihen linjaan kuuluu iso annos epäoikeudenmukaisuutta.
Suurituloiset saavat verohelpotuksia samalla kun eniten yhteiskunnan apua tarvitseville on luvassa leikkauksia. Yksi karu esimerkki on hallituksen halu lykätä vammaispalvelulain toimeenpanoa vuodella ja halu muuttaa lakia säästöjen takia. Jo hyväksytty laki lisäisi menoja, mutta turvaisi tarvitsevien oikeuden saada arjessaan välttämättömiä palveluja.
Talouden tasapainottaminen olisi mahdollista tehdä oikeudenmukaisemmalla tavalla. SDP on valmis neuvottelemaan tästä kokoomuksen kanssa jos nykyinen hallitus kaatuu.
Silloin olisi mahdollista parantaa mm. ilmasto- ja luontopolitiikkaa.
Heinäkuu oli tosiaan mittaushistorian kuumin kuukausi maapallolla.
Samaan aikaan fossiilisen energian kysyntä oli ennätystasolla.
Tässä on ihmiskunnan suurin ongelma pähkinänkuoressa.
Johan Kvarnström
Kansanedustaja (SDP)
Raasepori