Regeringen reagerar inte ens då vårdare sägs upp
Regeringen reagerar inte ens då vårdare sägs upp
Insändare i VN 26.11.2024
Några dagar innan interpellationsdebatten om vården kallade social- och hälsovårdsministeriets ministrar till presskonferens. Där slog de på stortrumman och deklarerade att nu är det äntligen dags att införa husläkarmodellen. En sådan välkomnas över alla gränser.
Det märkliga var bara att ministrarna inte hade något konkret att säga i sak. Inget om resursering, inget om lagstiftning. Modellen ska införas genom att man bara säger att den införs så småningom.
Med andra ord var det hela en distraktion.
Frågan utreddes förra perioden och då klarnade två saker: att vi behöver fler läkare och en bättre vårdgaranti för att modellen ska kunna förverkligas. Således konstaterar såväl vi i oppositionen som experter, bland annat Läkarförbundet, att husläkarlösningen och regeringens försvagande av vårdgarantin från två veckor till tre månader är oförenliga.
Regeringen använde dock modellen som skydd i debatten, för att vända fokuset bort från nedskärningar och underresursering. För att ge sken av att göra ens någon förbättring.
Detsamma gäller terapigarantin för unga. En fin och viktig sak, men samtidigt ett litet plåster på det stora öppna sår som försämringen av vårdgarantin innebär.
Dessutom är propositionen om saken inget vidare och regeringen skadar samtidigt ungas välbefinnande med en rad nedskärningar, vilket med tydlighet påvisar skenheligheten.
SDP har istället målsättningen att alla ska få “vård inom sju dagar oavsett om besväret finns i knäet, hjärtat eller sinnet”. Och att ekonomin anpassas mer rättvist, vilket vi visar i vår nya skuggbudget denna vecka.
Regeringens nedskärningar i vården riskerar bli dyrare i längden. Vi behöver stärka branschens attraktionskraft för att råda bot på personalbristen. Här påverkar både regeringens arbetslivspolitik och ekonomiska politik negativt. Befolkningen åldras och vårdbehoven växer, men samtidigt underfinansieras vården så pass mycket att vårdare sägs upp. I fallet HUS sker det dessutom på ett skamligt sätt, vilket jag som stödperson bevittnade på Lojo BB i fredags.
Vi måste kunna bättre. Det finns alternativ.
Johan Kvarnström
Riksdagsedamot (SDP)
Raseborg