Hallituksen on herättävä


Kvarnströmin kanta

Etelä-Uusimaa

Marraskuu 2024

 

Hallituksen on herättävä

 

Elämme marraskuuta 2024, ja juuri nyt seitsemän vuorokauden hoitotakuu olisi tullut voimaan, jos Orpon oikeistohallitus ei olisi päättänyt toisin. Ensin hallitus päätti poistaa tämän terveydenhuoltolakiin tekemämme parannuksen ja säilyttää sen sijaan kahden viikon hoitotakuun. Tämäkään ei hallitukselle riittänyt, vaan nyt se pidentää hoitotakuun kolmeen kuukauteen ensi vuoden alusta alkaen. Samalla hallitus leikkaa alueilta 120 miljoonaa euroa.

 

Tämä on lyhytnäköistä ja järjenvastaista. En ole kuullut yhdenkään asiantuntijan pitävän hoitotakuun pidentämistä kannatettavana. Edes ministeri Juuso (ps) ei osannut vastata suoraan kysymykseen eduskunnan kyselytunnilla, kun häneltä kysyttiin, mitkä lausunnot puoltavat tätä heikennystä.

 

Hoitotakuun pidentäminen vaikeuttaa hoitoon pääsyä, mikä tarkoittaa, että ihmiset eivät saa apua ajossa. Tämä taas kuormittaa kallista erikoissairaanhoitoa. Myös asiakasmaksujen nosto uhkaa hoitoon pääsyä. Ja tämä taas tarkoittaa 150 miljoonan euron leikkausta alueilta.

 

Hallitus nukkuu, eikä herää, vaikka hälytyskellot soivat kentällä. Hyvinvointialueet joutuvat tekemään lyhytnäköisiä säästöjä, kun hallitus ei myönnä lisää aikaa edes alijäämän kattamiseen.

 

Hallitus nukkuu, vaikka Tehyn mukaan HUS-yhtymän yt-neuvottelut voivat johtaa satojen (jopa 800!) hoitajien työpaikkojen menetykseen. Tämä tapahtuu aikana, jolloin alan vetovoimaa pitäisi vahvistaa, sillä väestö ikääntyy ja hoidon tarve kasvaa.

 

Terveydenhuollon alirahoitus johtaa liialliseen keskittämiseen ja lyhytnäköisiin säästötoimenpiteisiin, vaikka tarvitsisimme pitkän aikavälin ajattelua vahvistaaksemme perusterveydenhuoltoa ja vähentääksemme kalliimman erikoissairaanhoidon kuormitusta.

 

Nyt tiedämme, että hallitus ei aio reagoida terveydenhuollon alirahoituksen korjaamiseksi millään tavalla, päinvastoin.

 

Mietin, voisiko hallitus pidättäytyä edes pahentamasta tilannetta? Vastuu sote-sektorista sekä hyvinvointialueista että HUSista on hallituksella. Eduskuntahan päättää rahoituksesta ja laeista.

 

HUSista puhuen kävimme pari viikkoa sitten eduskunnassa lähetekeskustelun lakialoitteestani HUSista ja sairaaloistamme. Odotetusti tuli kritiikkiä kokoomuksen suunnasta, mutta se on vain hyvä merkki.

 

Aloitteen tavoite on vahvistaa demokratiaa muuttamalla lakia siten, että poliittiset päättäjät tekisivät päätöksiä palveluverkosta, ja Helsingin yliopiston edustajilla olisi vain rajoitettu äänioikeus asiassa.

 

Esityspuheenvuorossani totesin, että Raaseporin sairaalan päivystys ja Lohjan sairaalan synnytysosasto ovat olleet niitä asioita, jotka eniten kiinnostavat ihmisiä. Silti Raaseporilla tai Länsi-Uudenmaan kunnilla, kuten Hangolla, Inkoolla, Siuntiolla ja Kirkkonummella, ei ole yhtäkään edustajaa HUS-yhtymän hallituksessa, kun taas yliopistolla on kaksi jäsentä.

 

Tämä ei ole oikeudenmukaista, joten kysyin: ”Miten voimme motivoida ihmisiä äänestämään vaaleissa, kun he näkevät, että vaikka kaikki alueemme asukkaat äänestäisivät ehdokkaita, jotka haluavat säilyttää esimerkiksi Lohjan synnytysosaston, meillä ei ole yhtään ääntä siitä päättävässä elimessä, samalla kun yliopistolla on kaksi ääntä, vaikka sen edustajat eivät ole vaaleilla valittuja luottamushenkilöitä?”

 

No, hallituksen arvovalinnat saavat varmasti ihmisiä liikkeelle vaaleissa. Hallituksella on varaa panostaa terveysbisnekseen, ”tunnin junaan” ja rikkaiden verokevennyksiin, mutta samalla se leikkaa sosiaaliturvasta, nuorten kuntoutuksesta ja ammatillisesta koulutuksesta.

 

Lopuksi pari kannanottoa:

Arvonlisäverovelvollisuuden alaraja pitää nostaa 30 000 euroon. 

Ehdoton ei kirjojen, lääkkeiden, liikunta- ja kulttuuripalveluiden sekä henkilökuljetusten ja matkailupalveluiden arvonlisäverokannan nostamiseen 10 prosentista 14 prosenttiin.

VR tulee pysyä valtion sataprosenttisessa omistuksessa. Valitettavasti Orpon hallitus on päättänyt, että valtio voisi omistaa VR:stä jatkossa vain 50,1 prosenttia. 

Omalääkärimalli olisi hyvä, ja siitä tehtiin selvitys viime kaudella. Valitettavasti mallin toteuttaminen on erittäin haastavaa näillä hallituksen leikkauksilla, joten oikeisto sanoo yhtä, mutta tekee toista tässäkin asiassa.

 

Maailmalle tärkein asia tämän kuukauden aikana on tietenkin YK:n ilmastokokouksen mahdolliset tulokset. Trumpin valinta USA:n presidentiksi ei auta edistämään sitä tärkeää ilmastotyötä, mitä maailma niin kiireellisesti kaipaa. Älkäämme lannistuko, vaan ryhtykäämme entistä aktiivisemmiksi kestävän kehityksen puolesta.

 

Hyvää adventin aikaa!

 

Johan Kvarnström

Kansanedustaja (SDP)

Raasepori

Johan Kvarnström