Sjukt att vårdare sägs upp då vi har brist på vårdare



Västra Nyland, 29.11.2024

Sjukt att vårdare sägs upp då vi har brist på vårdare



Som stödperson åt min favortibarnmorska fick jag för en vecka sedan vara med och bevittna galenskapen som pågår inom vården i Finland. Jag såg med egna ögon de gråtande vårdarna i korridoren på Lojo BB, hörde med egna öron deras syn på saken och hur HUS anser att en timmes betänketid om en omplacering till en helt annan stad tio dagar senare är rimlig, med alternativet att bli uppsagd. Vilket några för övrigt blev direkt. Så här förkastlig personalpolitiken måste vi förbjuda lagstiftningsvägen om inte kommande processer visar att gällande lagar räcker och HUS får stå till svars för sitt skamliga agerande. Även om allting hade skötts korrekt är det alarmerande att vårdare sägs upp då vi har brist på vårdare.



Vår befolkning åldras och vårdbehovet växer de kommande åren samtidigt som personalbristen blir allt svårare. Utan tillräckligt med utbildad personal, desto svårare att utveckla servicen och systemet, vilket behövs för att dämpa kostnadsökningen hållbart över tid. Därför är branschens attraktionskraft så viktig att värna om. Därför är det helt katastrofalt att vården underfinansieras så mycket att det föranleder uppsägningar. Det är inte bara sorgligt, det är kortsiktigt och kontraproduktivt. Det är sjukt.



Då vården underfinansieras leder det till överdrivna centraliseringar och kortsiktiga sparåtgärder då vi skulle behöva långsiktigt tänkande för att stärka fokuset på förebyggande insatser, bashälsovård och minska trycket på den dyrare specialistvården. Vi behöver hålla fast vid målet om en vårdgaranti på sju dagar, inte förlänga den från två veckor till tre månader som regeringen nu gör. Vi behöver satsa på förebyggande arbete, inte skära från den tredje sektorn som regeringen nu gör. Det är kortsiktigt och skadligt. Regeringens beslut om höjda klientavgifter drabbar dessutom särskilt de som har det ekonomiskt knapert och lider av regeringens övriga nedskärningar.



Regeringspartierna godkänner nedskärningar i vården i riksdagen, men försöker sedan på lägre nivåer agera närservicens försvarare. Vad regeringens politik innebär i praktiken är att den offentliga vården blir dyrare och sämre medan den privata vården blir billigare och de privata vinsterna växer. Det blir en negativ spiral då regeringspolitiken gör den offentliga vården mindre lockande för personalen. Vi vet att satsningarna på privat vård, alltså höjda FPA-ersättningar, inte har fungerat. Det har inte förkortat vårdköerna, det har bara varit en god affär för vårdbolagen.



Välfärdsormådena behöver tilläggstid och tillräcklig finansiering. Nu ger regeringen vården ingendera. Istället innebär regeringens åtgärder att finansieringen minskar i jämförelse med att dessa åtgärder skulle utebli, bara med ändringarna för nästa år med 288 miljoner euro. Det går att prioritera annorlunda. Det finns alternativ. SDP:s nya skuggbudget är ett sådant.



Johan Kvarnström

Riksdagsledamot (SDP)

Raseborg



Johan Kvarnström