SDP:s gruppanförande på Folktingets session




18.5.2024 Helsingfors


Johan Kvarnström:


Tack bästa talman, ärade session, bästa vänner,



Inledningsvis vill vi socialdemokrater sätta saker i perspektiv och se den stora bilden även om vi idag ska diskutera mer konkreta och detaljerade åtgärder för att bevara och stärka språkliga rättigheter här i Finland. Alltså:



Vi möts i en tid av stora utmaningar av olika slag - från väpnade konflikter till klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, från ekonomiska problem till skärmberoende, desinformation och den artificiella intelligensen möjliga, men svårtydda revolution runt hörnet.



Rysslands krigande i Ukraina fortsätter, lidandet i Gaza blir allt värre medan världen blundar, och även i Sudan pågår en humanitär katastrof. Många försöker ta sig till Europa, ett Europa som allt mer bygger murar än broar. En europeisk union där ytterhögern är på frammarsch.

Den globala uppvärmningen framskrider. Men samhällsklimatet blir kallare.



Vi ser med oro på regeringens valda invandringspolitik. Vårens propositioner om åtstramningar innebär enligt Amnesty att den strukturella rasismen i Finland ökar. Berörda människor har vittnat om att de känner oro och demonstrerat. Näringslivet har kritiserat den valda linjen av ekonomiska skäl.



Vi konstaterar vidare att retoriken har blivit råare. Sannfinländska ministrar och ledamöter uttrycker sig på sätt som inte tidigare hört till den politiska kulturen i Finland på regeringspartinivå. Anständighetens gränser förskjuts, vilket tyvärr när detta inte klart och tydligt fördöms normaliserar denna typ av beteende. Och allt sådant här kan få inverkan på minoriteters ställning och vårt språkklimat, ja på hela vår kultur.



Bästa folktingsledamöter,



Det är bra att det i regeringsprogrammet finns viktiga och välkomna skrivningar om det svenska språket. Det gäller mer övergripande principer som att beakta språkliga rättigheter och det gäller konkreta förbättringar som till exempel att det stora språkprovet i finska blir avgiftsfritt.



Samtidigt lider onekligen även den svenskspråkiga servicen av nedskärningar även om språkfrågor beaktas. Till exempel nattjouren vid Raseborgs sjukhus upphör i höst, bland annat på grund av att vården är underfinansierad, även om lagen ska möjliggöra att den fortsätter.



Att Lojo BB stängde var enligt HUS sammanslutningen en ren sparåtgärd. En majoritet här förkastar antagligen det beslutet som var olyckligt på många sätt, inte minst ett slag mot vård på svenska. Men poängen är att det är ohållbart att lämna social- och hälsovårdssektorn i sticket med stora underskott och sedan tro att det inte får negativa följder.



En sådan kamp för närservice har alltid oddsen emot sig. Vi socialdemokrater har fört fram lösningsförslag för att hjälpa den gemensamma social- och hälsovårdssektorn. Det är även en språkfråga.



Bästa session,



Till näst är ett stort orosmoment hur regeringens nedskärningar i stöden till tredje sektorn slår ut. Organisationerna gör ett jobb som den offentliga social- och hälsovården inte kan ersätta på direkten eller ordna billigare. De utför effektivt uppgifter som ofta är livsviktiga. Nedskärningarna inom kultur, ungdomsverksamhet, motion och idrott är rent ut sagt enorma de kommande åren.

SDP för fram att det finns alternativ, att det går att balansera den offentliga ekonomin mer rättvist, mer långsiktigt hållbart. Här spelar tillit en roll, men nu splittras samhället, inte minst i arbetslivspolitiken. Idag träder ju till exempel begränsningar av strejkrätten i kraft på ett sätt som för oss bort från den nordiska linjen.



Även vad gäller tredje sektorn kan vi förstås föra fram att språkfrågan bör beaktas. Samtidigt måste särbehandlingen vara motiverad och grundad på lag, aldrig symbolpolitik, för sådan blir kontraproduktiv och väcker bara ont blod. Vi svenskspråkiga måste vara konsekventa i vår argumentation. Som just i frågan om sjukhusnätet. Borde inte alla enheter i landet vid behov få möjlighet att upprätthålla jour på en viss nivå om de språkliga rättigheterna så kräver?



Vad gäller vården vill vi ännu föra fram att det är olyckligt att vuxenutbildningsstödet slopas då det här drabbar vårdsektorn hårt. Det är överlag fel att nedskärningar drabbar även utbildningssektorn i form av mindre pengar till den fria bildningen, ett delvist slopande av andra stadiets avgiftsfrihet och nedskärningar i yrkesutbildningen.



Avsluntingsvis några axplock:



Försvaret. På denna punkt råder stor konsensus. För ett antal år sedan var garnisonen i Dragsvik nedläggningshotad. Idag skulle det inte falla någon in att försvaga Nylands brigad, tvärtom blir dess roll allt viktigare i och med starka internationella samarbeten.



Media. Ägarkoncentreringen inom det finlandssvenska medielandskapet har ökat markant - på gott och ont. Svenska Yles roll blir närmast viktigare, men Svenska Yle kan lida stort om Yle drabbas av nedskärningar, något som klarnar i juni.



Litteraturen. Branschen är i en stor omvälvning och den finlandssvenska utmaningen är enorm. Den blir inte mindre av att skatten på böcker höjs. Det är även öppet hur kulturen påverkas av ramrians sparkrav.



EU-valet. Prognoser förutspår att ytterhögern går framåt. Moderata högerpartier är redo att på EU-nivå samarbeta med ytterhögern. Detta är oroväckande. Det stundande valet är alltså väldigt viktigt.



Så, som största oppositionsparti i landet har vi socialdemokrater mycket ris och lite ros till regeringen. Här i Folktinget vill vi i bästa samarbetsanda agera tillsammans över partigränserna för det som är bäst för det svenska språket i Finland. Vi tackar hela Folktinget och all personal för ett väl utfört och viktigt arbete. Som vi säger i Finlands svenska socialdemokrater: Kampen fortsätter! Tack

Johan Kvarnström