Työttömyys kasvaa ja työttömiä rangaistaan





Työttömyys kasvaa ja työttömiä rangaistaan



Poliittinen syksy on alkamassa poikkeuksellisen lyhyen kesätauon jälkeen. Vielä heinäkuun toisella viikolla eduskunta kokoontui erittäin tärkeän asian takia, kun äänestimme ns. käännytyslaista.

Laki hyväksyttiin, mutta itse äänestin sitä vastaan. Perusteluni olivat samankaltaiset kuin oikeusoppineiden.


On itsestään selvää, että turvallisuus on koko järjestelmän edellytys, ja Suomessa pidetään aina huolta erityisesti rajaturvallisuudesta. Emme kuitenkaan paranna turvallisuutta, jos otamme askeleen pois oikeusvaltioperiaatteista, EU-oikeudesta, perustuslain noudattamisesta ja ihmisoikeussopimusten noudattamisesta. Päinvastoin.

Ajat ovat outoja. Ihmisoikeuksien puolustaminen on nykyään välillä radikaalia, kun taas halventava kielenkäyttö jopa ministereiden suista on arkipäivää. Uusin tapaus on ministeri Tavion kommentti Pariisin olympialaisten avajaisista: “Seksuaalinen friikkki-show”.

Joten ihan syystä tulevana viikonloppuna juhlitaan Raaseporin Pride-tapahtumaa.

Suomen tilanne on monesta syystä haastava. Talous on taantumassa ja työttömyys on noussut EU-maista toiseksi nopeimmin. Hallituksen työllisyystavoite on 100 000 työllistä lisää, mutta tällä hetkellä saldo on isosti miinuksella. Orpon hallituksen toimesta työnhakijoiden tilanne on yhä haastavampi. Omavastuupäivien määrä kasvaa ja tuki pienenee merkittävästi uudella porrastusmallilla.

Ymmärtävätkö oikeistopuolueet, millaista on jäädä työttömäksi? Olen itse kokenut sen, syksyllä 2016, kun lapsiperheessämme oli mm. alle vuoden ikäinen vauva ja meillä oli juuri otettu asuntolaina. Omasta kokemuksesta opin paljon, enkä näe, että työnhakijoiden rankaiseminen tällä tavalla olisi ratkaisu, joka parantaisi työllisyyttä.

Myös monet töissä olevat kokevat taloudellista ahdinkoa tällä hetkellä. Elinkustannusten nousu tuo ongelmia monille. Hallituksen päätös korottaa arvonlisäveroa historiallisen paljon syyskuuta alkaen uhkaa heikentää ostovoimaa ja on tuskallinen muutos monille yrittäjille, erityisesti palvelualan pienyrittäjille. Viime viikon kesäkokouksessa SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanilla oli tärkeä viesti hallitukselle:

“Ensin, lykätkää yleisen arvonlisäveron jättikorotus. Toiseksi, unohtakaa 10 prosentin arvonlisäverokannan eli lääkkeiden, kirjojen, kulttuurin, liikunnan, majoituksen ja joukkoliikenteen verokantojen korottaminen 14 prosenttiin. Ja kolmanneksi, tukekaa pienyrittäjiä nostamalla arvonlisävelvollisuuden alaraja 30 000 euroon.”

Hallituksen alv-pommi voi olla paha jarru talouteen.

Talouden keskeiset ongelmat ovat itse asiassa kasvun puute ja väestörakenne. Suomessa on tästä huolimatta hallituspuolue, perussuomalaiset, joka “hillitsisi velkaantumista puuttumalla ilmastotoimiin”. (is.fi 14.8) Ilmastotoimet ovat itse asiassa Suomen valttikortti - sekä taloudellisesti että ekologisesti. Ja on tosiasia, että sopeutuminen ilmastonmuutokseen myöhemmässä vaiheessa on kalliimpaa kuin sen torjuminen tässä ja nyt. Ylipäänsä on outoa, että ilmastokriisi on varjossa, vaikka kriisi kiihtyy ja reilu siirtymä pitäisi olla meidän yhteinen yhteiskunnallinen missiomme tällä vuosikymmenellä. Se on myös kestävän kasvun edellytys.

Hallituksen “kasvupolitiikka” on sen sijaan liian isolta osin työntekijöiden aseman heikentämistä, sosiaaliturvasta leikkaamista ja panostamista Turun “tunnin junaan”, joka muuten kesällä jäi ilman EU-rahoitusta. Luopuuko hallitus edes nyt tästä kalliista hankkeesta? Valitettavasti ei, mutta paineet siihen suuntaan kasvavat.

Hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikkalainsäädännön kiristykset ovat sekä epäinhimillisiä että pitkässä juoksussa myrkkyä taloudelle. Viime viikolla Tekniikan akateemisten ja Insinööriliiton tekemä tutkimus osoitti, että Suomi ei houkuta ulkomaalaisia osaajia.

Vastaajista 89 prosenttia oli maahanmuuttoa koskevasta yhteiskunnallisesta keskustelusta huolestuneita.

Synkkinä aikoina on tärkeää kertoa myös hyviä uutisia. Kelan uusien tilastojen mukaan Marinin hallituksen perhevapaauudistus toimii ja isien kotonaolo on lisääntynyt. Toinen ilahduttava asia on, että Orpon oikeistohallitus luopuu päätöksestään lakkauttaa toisen asteen koulutuksen maksuttomuus.

Kolmas hyvä uutinen on, että USA:n presidentti Joe Biden luopui paikastaan demokraattien presidenttiehdokkaana syksyn vaaleissa. Trumpin haastaja on hänen sijastaan Kamala Harris. Voin suositella hänen kirjaansa, jonka suomenkielinen nimi on Totuuden tiellä.

Suomessa katseet kohdistuvat pikkuhiljaa myös keväällä 2025 käytäviin alue- ja kuntavaaleihin. Lähdetkö ehdokkaaksi?

Johan Kvarnström

Kansanedustaja (SDP)
Raasepori

Johan Kvarnström