Kvarnström: Funktionshinderservicen får inte monteras ned
Johan Kvarnström, riksdagsledamot för Finlands Svenska Socialdemokrater, är orolig över utvecklingen i Österbottens välfärdsområde och det senaste beslutet som hotar försämra servicen för personer med funktionsnedsättning.
Trots att regeringen avsatte nästan 25 miljoner euro i tilläggsfinansiering för att förbättra funktionshinderservicen verkar pengarna inte nu komma till rätt ändamål. I stället för att stärka servicen avvecklas en viktig och fungerande enhet och fler personer hänvisas till avgiftsbelagda tjänster.
– Förra riksdagsperiodens enhälligt godkända funktionshinderservicelag hade varit att föredra och det var fel att den här regeringen rev upp lagen. Men nu är det ändå avgörande att den lag som gäller nu tolkas rätt och används för att stärka, inte försämra, stödet till personer med funktionsnedsättning. Det låter för mig märkligt att man i Österbotten räknat ut att endast en femtedel i fortsättningen ska få service enligt funktionshinderservicelagen. Det är många som kommer få det allt tuffare i vardagen, säger Kvarnström.
Han varnar för att välfärdsområdets tolkning och beslut kan leda till ökad ojämlikhet och rättsosäkerhet. Därtill att det blir ett typ av prejudikat för andra välfärdsområden. Han understryker att social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer är tydliga och att beslutet riskerar att gå emot dessa riktlinjer.
Kvarnström kritiserar också att funktionshinderrådet inte fått möjlighet att göra ett utlåtande innan beslutet fattades, trots att deras synpunkter är avgörande.
– Påverkansorgan måste höras och involveras innan sådana här viktiga beslut fattas, säger Kvarnström.
Enligt Kvarnström behöver både regering och riksdag nu följa upp hur lagen förverkligas och fungerar.
– Därtill borde nu regeringen slutligen inse att välfärdsområdena behöver ges mera tilläggstid att balansera sin ekonomi. Överallt i Finland hörs nödropen. Besluten i välfärdsområdena blir allt mera kortsiktiga och desperata, och det är något som kostar otroligt mycket på lång sikt, säger Kvarnström.