Isojen asioiden tammikuu

Kvarnströmin kanta. Tammikuu 2022. Etelä-Uusimaa-lehti. Kolumni.

 

Politiikassa on ollut kolme isoa teemaa tammikuussa: aluevaalit, korona ja Venäjän aikeet Ukrainassa. Näiden lisäksi energian hinnannousu puhuttaa paljon, ja ihan syystä.

 

Aloitetaan kuitenkin vaaleista. Ensinnäkin isot onnittelut kaikille valituille! Teitä odottaa paljon tärkeitä töitä. Haasteet ovat monenlaisia tässä historiallisessa uudistuksessa. Nyt tarvitaan rakentavaa yhteistyötä rajojen yli, jotta Espoon enemmistöllä on parempi tietoisuus alueemme erikoispiirteistä, tarpeista ja kehitysmahdollisuuksista.

 

Äänestysvilkkaus oli aika huono (47,5 prosenttia), mutta onneksi synkimmät ennusteet eivät toteutuneet. Aluevaalit järjestettiin nyt poikkeuksellisesti erikseen. Vuonna 2025 ja siitä eteenpäin ne järjestetään kunnallisvaalien yhteydessä, mikä voi parantaa äänestysaktiivisuutta.

 

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastuspalvelut ovat ihmisille tärkeitä. Ne kiinnostavat. Olen tästä syystä iloinen, että vaalikampanjassa, ainakin tämän vuoden puolella, keskityttiin juuri näihin asioihin, itse sote-sisältöön.

 

SDP:n puoluehallituksessa teimme kuukauden puolivälissä kannanoton työntekijöiden edustuksesta hyvinvointialueiden hallinnossa. Totesimme, että uusilla hyvinvointialueilla luodaan uutta työnantajavastuun kulttuuria, että palkkaharmonisointiin on varattava riittävä rahoitus ja että muutos pitää valmistella tiiviissä yhteistyössä henkilöstön kanssa. Tutkimukset osoittavat, että työhyvinvointi on yksi suurimmista työn tuottavuuteen ja työssä jaksamiseen sekä työurien pituuteen vaikuttavista tekijöistä. Tämä tulee ottaa huomioon myös hyvinvointialueiden toiminnassa.

 

Koronakriisissä omikron-virusmuunnos muutti tautitilannetta paljon. Se on paljon tarttuvampi kuin delta-variantti, mutta näyttää onneksi aiheuttavan lievemmän taudin.

  

On surullista nähdä, miten tämä kriisi aiheuttaa paitsi sairastumisia, myös paljon pelkoa ja riitelyä. Jopa perheet jakautuvat. Peräänkuulutan enemmän nöyryyttä meissä jokaisessa.

Pelosta puhuen, mieleen tulee Tommy Tabermannin runo:

 

Jos petoja

ryhdytään tosissaan hävittämään

maan päältä

varattakoon ensimmäinen nuoli

pelkoa varten.

 

Pelko on osittain läsnä myös turvallisuuspolitiikan keskusteluissa. Venäjän aikeet Ukrainassa ja toiminta Itämerellä ovat ymmärrettävästi herättäneet paljon huolta. Tilanne on vakava, mikä tarkoittaa sitä, että Nato-keskustelu käy vilkkaana meillä Suomessa. Kantani tähän on selvä: Suomen nykyisen turvallisuuspolitiikan linja on järkevin.

 

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä asiana totean, että sekä sähkön että bensan hinta on noussut niin paljon, että jonkinlainen mekanismi haittojen minimoimiseksi tarvitaan. Ruotsissa Magdalena Anderssonin hallitus on tehnyt päätöksen 6 miljardin kruunun kompensaatiosta kotitalouksille. Tämän tyyppinen mekanismi ei ole ongelmaton, mutta se on yksi vaihtoehto monista, joita pitäisi harkita Suomessakin.

 

Yksi tähän liittyvä, sähkönsiirtohintaa koskeva pitkäjänteinen ja tärkeä lakimuutos tuli voimaan viime elokuussa. Lakimuutos pistää sähkönsiirtohintojen nousun kuriin, eri tahdissa eri alueilla.

 

Toivottavasti se päivää koittaa, kun emme ole enää riippuvaisia fossiilisten polttoaineiden tuonnista. Sitä odotellessa, ja kun arkielämässä ei ole vaihtoehtoja, meidän on pakko suojata ihmisiä rajuilta hinnannousuilta.

 

Johan Kvarnström

kansanedustaja, SDP

Raasepori


Johan Kvarnström