Lokakuun kolumni: Marin vai Orpo?

Marin vai Orpo?

Lokakuun ensimmäisestä päivästä tuli erilainen kuin olin odottanut. Suunnitelmissani oli aamuvierailu Siuntio-päivään ja sen jälkeen rauhallinen viikonloppu perheen kanssa. Sen sijaan kokoonnuimme mielenosoitukseen Tammisaaren torille, missä vastustimme HUSin virkamiehen esittämää leikkauslistaa. Kokonaisuus olisi ollut katastrofi meidän alueemme palveluille. Erityisesti Lohjan synnytysosaston ja yhteispäivystyksen kohtalot huolestuttivat. Myös Raaseporin sairaalan muutokset etenivät aivan väärällä tavalla.

 

Seuraavana maanantaina tuli ilouutinen: Hoitoalan työriidassa sopu. Se tuo työrauhaa ja ennustettavuutta. Hoitajat ovat ansainneet tämän!

 

HUS-kysymyksessäkin kävi kuten piti: HUS-yhtymän hallitus päätti ensiksi yksimielisesti palauttaa leikkaukset valmisteluun ja myöhemmässä vaiheessa peruuttaa ne kokonaan. Tässä auttoi se, että hyvinvointialueet osoittivat halunsa lisätä rahoitusta. Alueet voivat nimittäin saada lisärahoitusta valtiolta, ja ne ovat myös oikeutettuja siihen, jos eivät pysty muuten toteuttamaan ihmisten perusoikeuksia. Marinin hallitus satsaa enemmän rahaa terveyspalveluihin kuin mikään muu hallitus aikaisemmin. Kantani on, että tämä on tarpeellista. Samalla hoitovelka ja inflaatio tuovat isoja haasteita, jotka vaativat monia ja monenlaisia ratkaisuja.

 

Tässä kokonaisuudessa keskityin itse hyvin paljon vuoropuhelun vahvistamiseen ja rahoitusjärjestelmän selkeyttämiseen. Kiitos kaikille, jotka taistelivat meidän alueemme sairaaloiden puolesta!

 

Nyt tärkein asia on, että siirto kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle vuodenvaihteessa onnistuu hyvin.

 

Tammikuun ensimmäisenä tapahtuu muutakin, esimerkiksi työeläkkeiden indeksitarkastus. Usein kritisoitu taitettu indeksi tulee olemaan eläkeläisten hyödyksi. Indeksin myötä työeläkkeet nousevat 6,8 prosentilla, mikä tuo helpotusta monille eläkeläisille.

 

Lokakuun alussa tapahtui muutakin mielenkiintoista Länsi-Uudenmaan näkökulmasta. Alueellinen Rantarata-työryhmä järjesti eduskunnan Pikkuparlamentissa erittäin tärkeän keskustelun, jossa Väylävirasto toi ilouutisen: Rantaradan tarveselvitys ja hankearviointi alkavat vielä tänä vuonna. Samalla edistetään suoran junayhteyden suunnittelua Hanko-Helsinki-välillä, jonka on määrä valmistua 2024.

 

Eduskunnassa on lokakuussa ollut välikysymysäänestys energiakriisistä. Sanna Marinin hallitus sai luottamuksen ja jatkaa kriisin hoitoa niin, että talven aikana lisätään konkreettista tukea ihmisille, jotka ovat arkielämässään vaikeuksissa kustannusnousujen takia.

 

Oppositiosta on helppo huutaa, mutta vastuun kantamiseen kuuluu myös huoli siitä, etteivät toimenpiteet pahenna inflaatiota entisestään. Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja sodan aiheuttama epävarmuus sekä Venäjän kaasutoimitusten katkaiseminen Eurooppaan ovat isoin syy energiakriisiimme, vaikka kustannukset nousivat jonkin verran myös aikaisemmin. Hallituksen politiikasta syitä hintojen nousuun on turha etsiä. Joidenkin mielestä vihreä siirtymä on ongelma ja juurisyy. Minun näkemykseni on ihan päinvastainen.

Eurooppa maksaa nyt korkeaa hintaa fossiilisen energian riippuvuudestaan. Maat, jotka ovat riippuvaisimpia öljystä ja maakaasusta kärsivät inflaatiosta pahimmin. Maat, jotka ovat jo osittain siirtyneet uusiutuvaan energiaan pärjäävät paremmin.

 

Yleisellä tasolla voin lopuksi todeta, että vaalikuume alkaa nousta politiikassa, reilu viisi kuukautta ennen eduskuntavaaleja. Viime viikonloppuna minut asetettiin ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Lupaan tehdä kaikkeni, mutta juuri tässä ja nyt keskityn tämän kauden tehtäviin. Meillä on paljon tärkeitä asioita käsittelyssä eduskunnassa. Eduskuntavaalit ovat kuitenkin selkeän valinnan paikka. Kuka johtaa tätä maata ensi kaudella, Petteri Orpo vai Sanna Marin? Minun kantani tähän on sanomattakin selvä.

 

Johan Kvarnström

Kansanedustaja, SDP

Raasepori


Johan Kvarnström