Valiokuntatyö on eduskuntatehtävien ydin

Tilanne tärkeissä valiokunnissa

Ensinnäkin: valiokuntatyö on aivan keskeinen osa kansanedustajan tehtävää. Tämä työ ei aina saa paljonkaan näkyvyyttä, koska kokoukset eivät yleensä ole avoimia, mutta valiokunnissa istutaan tuntikausia päivittäin. Valiokunnat kuulevat asiantuntijoita, antavat lausuntoja ja mietintöjä esityksiin, selontekoihin ym. Eduskunnan päätökset valmistellaan tosiasiassa valiokunnissa.

 

Viime kaudella olin ympäristövaliokunnan ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen sekä lisäksi kulttuurivaliokunnan varajäsen. Se, missä valiokunnissa istun tulevalla kaudella, on vielä epäselvää muutaman viikon ajan.

 

Muutamaa valiokuntaa lukuun ottamatta me SDP:n edustajat kuulumme nyt valiokuntiin aakkosjärjestyksen mukaisesti. Vasta kun hallitus on muodostettu, alkaa varsinainen palapelin kokoaminen ja sen jälkeen valiokuntatyöskentely, koska sitä ennen ei ole hallitusta, joka antaisi lakiehdotuksia käsiteltäväksi. Tänä aikana valiokunnissa käsitellään vain ajankohtaisia ja teknillisluonteisia asioita joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

 

Joka tapauksessa on jo selvää, että SDP toimii ulkoasiainvaliokunnan, sosiaali- ja terveysvaliokunnan, tarkastusvaliokunnan ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajana. Lisäksi ryhmämme saa varapuheenjohtajan ja puheenjohtajan paikan kahdessa valtionvarainvaliokunnan jaostossa. Tämä on hienoa! Samalla olen hieman huolissani oikeistopuolueiden kommenteista, jotka koskevat esimerkiksi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajuuden valintaa. Johtamamme valiokunnat ovat kuitenkin sellaisia, joilla on suuri merkitys suomalaisten arkeen, ennen muuta terveydenhoitoon ja koulutukseen.

 

Tässä vaiheessa me SDP:n edustajat voimme esittää ryhmässämme toiveemme siitä, missä valiokunnissa haluaisimme istua, ja suuri palapeli alkaa sen jälkeen, kun on selvillä, olemmeko hallituksessa vai emme. Kaikki valiokunnat ovat mielestäni hyvin mielenkiintoisia ja tärkeitä. Ei ole suuren pettymyksen vaaraa, vaikka esitänkin toiveeni sen perusteella, missä valiokunnissa minulla on mielestäni eniten annettavaa.

 

Harmillista on se, että valiokuntatyö jakautuu melko epätasaisesti. Jotkut istuvat yhdessä valiokunnassa, toiset kahdessa, osa useammassa. Jotkut kantavat valiokunnissa ryhmävastuuta, jolloin heidän työmääränsä on suurempi kuin muilla jäsenillä.

 

Yksi asia on varmaa: valiokuntien rooli on merkittävä, vaikka sitä joskus vähätellään. Jos perehdymme asioihin kunnolla ja käymme ahkerasti valiokuntakokouksissa, emme aina saa sitä näkyvyyttä, joka antaisi tukea äänestäjiltä. Sen sijaan, jos olemme pois valiokuntakokouksista osallistuaksemme radio-ohjelmiin, seminaareihin tai sosiaaliseen mediaan, annamme itsestämme kuvan aktiivisina. Toivon ja uskon, että äänestäjät ymmärtävät viime kaudella noudattamaani linjaa, josta aion nytkin pitää kiinni; esimerkiksi jos media-ohjelmaan osallistuminen ja valiokunnan kokous ovat päällekkäin, pidän valiokunnan kokousta ensisijaisena. Koska juuri siksi meidät on valittu eduskuntaan.

 

Kaikkea hyvää,

Johan

Johan Kvarnström