Ihan erilainen kausi luvassa

Kvarnströmin kanta

Etelä-Uusimaa 20.4.2023 

Ajaessani vaali-iltana Helsingistä Raaseporiin minulla oli rauhallinen olo. Olimme esiintyneet Cstarin kanssa SDP:n vaalivalvojaisissa ja hälinän keskellä juhlineet puolueen hyvää ennakkoäänestystulosta. Autossa oli hiljaista, tunnelma toiveikas. Auringonlasku väritti taivasta kauniisti ja tiesin, että minulla oli hyvä äänisaalis jo siinä vaiheessa, kun vielä paljon ääniä oli laskematta Raaseporissa. Perillä vaalivalvojaisissa Tammisaaressa vahvistui, että onnistuisin pääsemään jatkokaudelle. Samalla näin ensimmäistä kertaa ennusteet siitä, ettemme puolueena pärjäisi riittävän hyvin säilyttääksemme pääministerin paikan. Niin kävikin, ja tunteet olivat ristiriitaiset.

 

Kevään eduskuntavaaleissa Suomen kansa valitsi uuden suunnan maamme politiikalle. Kokoomus oli vaalien suurin voittaja, perussuomalaiset kakkosena ja me sosialidemokraatit vasta kolmantena. Vaikka emme voi olla tyytyväisiä kolmanteen sijaan, niin oli sinänsä kova suoritus saada lisää kannatusta ja lisää edustajapaikkoja pääministerikauden jälkeen. Sellaista tapahtuu harvoin, viimeksi vuonna 2003 Lipposen johdolla. Mielestäni Sanna Marin oli vaalien äänikuningatar historiallisella tuloksella. Vaikka Purra sai enemmän ääniä, niin hän oli ehdolla vaalipiirissä, jonka asukasmäärä on lähes kaksi kertaa isompi kuin Pirkanmaan, missä Sanna oli ehdolla.

 

Omalta osaltani olen enemmän kuin tyytyväinen tulokseeni. Tai sanoisin: tulokseemme. Teimmehän kampanjaa joukkueena. Mukana oli monta demokratian sankaria. Heitä, jotka tekevät arvokasta työtä aatteen puolesta, löytyy jokaisesta puolueesta ehdokkaiden takaa. Hatun nosto heille!

 

Minusta tuli sekä Hangon että Raaseporin äänikuningas, mikä velvoittaa minua kantamaan vastuuta alueen intresseistä ahkerasti jatkossakin. Näissä kysymyksissä tulemme varmuudella tekemään paljon yhteistyötä Henrik Wickströmin (r.) kanssa, ja kun mietitään esimerkiksi sote-rahoitusta ja valtatie 25:tä, niin tietenkin vahvasti myös kansanedustajaksi palaavan Joona Räsäsen (sd.) kanssa. Ylipäänsä politiikassa tarvitaan rakentavaa henkeä näinä haasteellisina aikoina.

 

Viime aikoina on keskusteltu paljon äänestämisestä taktisista syistä. Itse sanoin vaalien alla, että ratkaisevin asia eduskuntavaaleissa on kärkitaistelun lopputulos. Ja olen edelleen samaa mieltä. Nyt on selvää, ettei SDP ole pääministerin paikalla tällä kaudella. Sen seurauksena Marin ilmoitti vaalien jälkeen, että ei aio asettua ehdolle jatkokaudelle puolueen puheenjohtajaksi. Puoluekokoukseen asti hän johtaa puoluetta, mutta jo tässä vaiheessa voin todeta, että hän on kantanut äärimmäisen paljon vastuuta johtajana, hänestä on jo tullut Suomen politiikan ikuinen ikoni ja kansainvälinen ilmiö, joka muistetaan myös kriisijohtajana, Nato-pääministerinä ja sosialidemokraattisen hallitusohjelman toteuttajana. Olen iloinen, että olen saanut tehdä työtä hänen kanssaan näinä vuosina sekä kansanedustajana että puoluehallituksen jäsenenä.

 

Mitä seuraavaksi?

Kirjoittaessani tätä tekstiä vastaamme hallitustunnustelijan kysymyksiin. Kun luet tämän, neuvottelut ovat jo uudessa vaiheessa. Sen haluan jo todeta, että Orpon kysymykset olivat mielenkiintoisia. Monia tärkeitä asioita oli mukana, kuten hoitojonojen purkaminen ja Ukrainan tukeminen, mutta esimerkiksi sosiaaliturvauudistusta tai ilmastonmuutosta ei edes mainittu, eikä myöskään kansalliskieliämme. Luontokadosta oli kysymys vasta kysymyssarjan lopussa, metsätaloudesta vähän aikaisemmin.

 

Lopuksi pari kannanottoa:

Suomessa vaaleihin tarvitaan kampanjakatto. Tämä oli SDP:n ehdotus ja linja hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja, mutta oikeistopuolueet eivät suostuneet tähän. Juuri käydyissä vaaleissa monet ehdokkaat käyttivät kampanjointiin jälleen järjettömän isoja summia ja tämä kehitys on uhka demokratian yhdenvertaisuudelle.

 

Taiteen perusopetuksen rahoitusjärjestelmää pitää uudistaa oikeudenmukaisemmaksi. Kaikkien järjestäjien, jotka täyttävät kriteerit, tulisi saada järjestämislupa ja sen myötä myös oikeus opetustuntikohtaiseen valtionosuuteen. Valtiontuki esim. Länsi-Uusimaan Tanssiopisto Hurja Piruetille olisi oikeudenmukainen ratkaisu.

 

Taloutta pitää tasapainottaa, mutta pitkäjänteisesti, siksi ei saa leikata sote-palveluista, koulutuksesta tai heikoimmassa asemassa olevilta.

 

Vielä lopuksi: on hieno asia, että uusi museo Chappe nyt on avattu Tammisaaressa. Oli aivan oikea ratkaisu, että Raaseporin valtuusto tarttui tähän mahdollisuuteen.

 

Hyvää kevättä teille kaikille! Jatkopestin myötä jatkan myös tämän lehden kolumnistina.

 

Johan Kvarnström

Kansanedustaja (SDP)

Raasepori


Johan Kvarnström