Kolumni: Kohukesä
Kvarnströmin kanta
Etelä-Uusimaa
Heinäkuu 2023
Kohukesä
Menimme perhematkalle Hourskariin viikon ajaksi. Tavoite oli vahva läsnäolo ja rentoutuminen offline-tilassa askeettisella mökillä. Mutta tiesinhän, etten voinut luottaa siihen, että Orpon hallitus pysyisi pois kohuista niin pitkän ajan. Joten, joka toinen ilta, kun ei ollut minun vuoroni lukea iltasatuja menin online-tilaan lukemaan jotain paljon karumpaa. Sillä en tarkoittaa sitä, että Rydman (joka HS:n mukaan kerrotaan lähestyneen alaikäisiä tyttöjä vuosien ajan) valittiin Junnilan seuraajaksi elinkeinoiminsterinä, vaikka sekin oli “mielenkiintoinen” veto, vaan tarkoitan kesän isointa rasismikohua.
“Jos mulle annettaisiin ase, ruumiita tulisi ihan lähijunassakin” nimimerkki “riikka” oli kirjoittanut, toki kauan sitten. Mutta nimimerkin takana on meidän nykyinen valtiovarainministeri Purra, pääministerin sijainen. Eikä hän pystynyt irtisanoutua rasismista heti tämän paljastuksen jälkeen. Joten poikkeuksellisesti jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö joutui toteamaan, että “Suomen hallituksen olisi viisasta ottaa selkeä nollatoleranssi rasismiin”.
Suomen ensimmäisessä Naton huippukokouksessa keskusteltiin näistä asioista ja uusi ulkoministeri Valtonen joutui pyytämään anteeksi Purran kirjoituksista. Myös Biden vierailun aikana tämä oli tärkeä keskustelunaihe.
Tulihan se hallituksen yhteinen rasismi-vastainen kannanotto sieltä lopuksi, mutta perussuomalaisten puheenjohtajan suusta pitkin hampain. On surullista, ettei enää ole itsestään selvää, että koko Suomen hallitus on antirasistinen. Eikä pääministeriä enää näy Helsinki Pride-kulkueessa kuten viime kaudella. Konservatiiviset tuulet puhaltavat maassamme. Tilanne on vakava.
Opposition yhteisessä kirjeessä eduskunnan puhemiehelle heinäkuussa todetaan:
“Orpon hallitus ja sen toiminta on ollut poikkeuksellisen laajan arvostelun kohteena niin kotimaassa kuin kansainvälisesti hallituksen aiheuttaman rasismikeskustelun johdosta [...] Orpon hallituksen ministereiden kannanotot ovat aiheuttaneet myös poikkeuksellisen laajan kansainvälisen keskustelun, jossa Suomen vakiintunut linja ihmisten yhdenvertaisuuden kunnioittamisesta on asetettu kyseenalaiseksi ja josta keskustelusta aiheutuu Suomelle huomattavaa mainehaittaa. On selvää, että tällä keskustelulla on myös merkittäviä taloudellisia vaikutuksia, josta useat elinkeinoelämän edustajat ovat jo varoittaneet.”
Mm. tämän vuoksi koko oppositio esitti, että puhemies keskeyttäisi istuntotauon ja kutsuisi eduskunnan koolle. Puhemies Halla-aho oli toista mieltä ja kieltäytyi. Kantani on, että eduskunta olisi pitänyt kutsua koolle. Puhemiehen päätös estää eduskuntaa arvioimasta tilannetta oli surullinen hetki suomalaisen parlamentarismin historiassa.
Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Antti Lindtmanin mukaan “kyseessä on arvoton ajanpeluu, jossa toivotaan, että nyt nähty ehtisi unohtua kansalaisten ja kansanedustajien mielistä syksyyn tultaessa.”
Emme tule unohtumaan, eivätkä myös kansalaisetkaan. Pelkään, että uutta kohua on tulossa. Oikeistoliberaalien pitäisi puhaltaa peli poikki. Mutta heitä ei ole enää kovin monta eduskunnassa.
Kokoomuksen entisen kansanedustajan ja mepin, Kirsi Pihan mukaan hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa oli virhe: “Se oli suuren mittakaavan virhe yhteiskunnallisesti.”
Toivoisin, että hänenkaltaisia arvoliberaaleja olisi enemmän oikeistopuolueissa, niin Kokoomuksessa kun RKP:ssakin.
Kokoomuksen suunnasta sanotaan, että heillä ei ollut vaihtoehtoja vaalien jälkeen. Orpon väite, että SDP kieltäytyi hallitusyhteistyöstä ei kuitenkaan pidä paikkansa. Jokainen voi rauhassa lukea jokaisen puolueen vastaukset Orpon kysymyksiin ja vetää omat johtopäätöksensä.
Lopuksi, Sanna Marinin sanoin:
“SDP kertoi ennen vaaleja, ettemme menisi hallitukseen PS:n kanssa, koska ihmiskäsityksemme, arvomme ja tavoitteemme ovat liian kaukana toisistaan. Tätä paheksuttiin. Ehkä nyt ymmärrystä on enemmän. Mikään puolueesta viime viikkoina esiin tullut ei ole ollut uutta tai yllättävää.”
Valitettavasti, talouden tasapainottamisen nimissä oikeiston yhä pienempi liberaalinen siipi on valmis hyväksymään melkein mitä tahansa.
Kysymys on, uskaltaako joku hallituspuolue tai hallituspuolueen edustaja liittyä opposition vaatimuksiin?
Johan Kvarnström
Kansanedustaja, SDP
Raasepori