Pressmeddelande: Kvarnström (SDP): Lagen om funktionshinderservice får inte skjutas fram och försämras

Kvarnström (SDP): Lagen om funktionshinderservice får inte skjutas fram och försämras


Regeringens första åtgärd blev att försöka fördröja den länge efterlysta lagen om funktionshinderservice från att träda i kraft. Beslutet är oskäligt och talar ett bistert språk om regeringens värderingar, säger riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).


Den nya, länge väntade och beredda lagen om funktionshinderservice godkändes enhälligt i riksdagen i mars och ska träda i kraft den första oktober. Orpos regering föreslår nu att lagarna ska träda i kraft i början av år 2025.


Enligt riksdagsledamot Kvarnström är det oskäligt både för personer som behöver funktionshinderservice, deras familjer och för hela hälso- och sjukvårdssektorn att flytta fram den färdiga lagstiftningen.


 - Denna reform har dröjt på tok för länge, och allmänhetens besvikelse över regeringens kortsiktiga beslut är fullt förståeligt. Under riksdagsbehandlingen i våras blev det mycket klart att reformen är nödvändig för att trygga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, säger Kvarnström.


Lagen ska enligt regeringen ändras så att kostnaderna blir lägre.


- Man kan inte sätta en prislapp på dessa rättigheter. Regeringen bör nu låta reformen träda i kraft. Om den vill ändra lagstiftningen i ett senare skede måste den noggrant motivera alla ändringar.


- Regeringen beslutade att inleda sitt arbete genom att försvaga samhällets stöd för de som särskilt behöver det. Det verkar uppenbart som om detta kommer att bli en röd tråd som beskriver regeringens verksamhet, säger Kvarnström.

Johan Kvarnström